Despre primul phablet Windows Phone de 6 inci făcut de Nokia pot fi spuse foarte multe lucruri, dar la final contează un singur aspect: este el un aparat care merită atenția utilizatorului? Ce se poate face cu el? Ce nu se poate face cu el?
Vă voi spune încă de la început că dacă sunteți și voi printre cei ce au zis că Lumia 1320 e doar un răspuns al Nokia (Microsoft, pardon) la asaltul phablet-urilor Android, atunci vă înșelați. La fel ca și mine. Și vă spune asta un utilizator de Windows Phone cu multe modele de smartphone-uri la activ.
Pe scurt, Nokia Lumia 1320 este un phablet de 6 inci, cu display IPS Clear Black (protejat prin Gorilla Glass 3), rezoluție de 720 x 1280 pixeli, 1GB RAM și 8 GB pentru stocare (cu suport microSD), LTE, cameră de 5 MP, cipset Qualcomm Snapdragon S4 și procesor dual-core la 1,7 GHz, GPU Adreno 305, GPS, radio FM, Bluetooth. Multora nu le spune nimic înșiruirea asta de specificații, treabă ce mi se pare absolut normală: ce i-ar păsa unui utilizator cum se numește tehnologia din telefon? Îl interesează ce motor are autoturismul său, sau ce tehnologie de curățare are mașina de spălat? Mai mult ca sigur că nu.
[nggallery id=37]
Le-am enumerat doar pentru aceia dintre voi care își doresc foarte tare să poată identifica ce caracteristici hardware se ascund în măruntaiele lui Lumia 1320. Lucrurile interesante abia acum încep.
Aspect: Lumia 1320 e masiv, nu foarte elegant
Phabletul Lumia 1320 păstrează în mare anumite elemente de design ale seriei Lumia însă e departe de a fi un produs elegant. Nici măcar nu are forma de trabuc care a făcut celebru primul model de Nokia Lumia (800). La formă și aspect general mi se pare la fel de tern și inexpresiv ca FonePad-ul Asus. Nimic care să iasă în evidență și să individualizeze cumva Lumia 1320.
Asta arată și că Nokia a creat Lumia 1320 pentru zona de mijloc e pieței, cea în care mai important este un preț corect și nu elemente deosebite de design sau caracteristici hardware.
Lumia 1320 nu este construit în sistemul unibody, carcasa putându-se detașa pentru acces la SIM și microSD: se deschide apăsând ușor partea din dreapta jos a ecranului. Carcasa este din același policarbonat folosit și pe celelalte modele de Lumia cu Windows, în cazul de față de culoare neagră. Materialul acesta asigură o aderență destul de bună și protejează într-o oarecare măsură și de amprente/mizerie – zic doar într-o oarecare măsură pentru că urmele se pot vedea la o privire atentă.
Toate butoanele hardware de pe Lumia 1320 se regăsesc pe laterala dreaptă, poziționate destul de bine pentru a fi folosite chiar și cu o singură mână. Primul este cel de volum, urmează butonul de pornire/oprire și apoi cel de cameră. O înșiruire deja clasică folosită de Nokia pe modelele Lumia.
Jack-ul audio este pus marginea superioară a smartphone-ului în timp ce slot-ul microUSB e poziționat pe cea inferioară. Accesul la ele nu este îngrădit de nimic.
Toată partea din față este dominată de ecranul de 6 inci. Carcasa de plastic iese foarte puțin peste nivelul ecranului, cu o închidere destul de bună dat fiind faptul că ea este detașabilă. Din acest motiv nici acumularea prafului la îmbinare nu este o problemă majoră, atunci când se costată așa ceva, poate fi extrem de simplu curățat – și chiar vă recomand să faceți asta din când în când.
Display: IPS Clear Black de 6 inci, rezoluție modestă
Display-ul unui phablet, alături de autonomie și performanță este factorul primordial în luarea unei decizii de cumpărare. Nokia știe asta și s-a asigurat că pe modelul Lumia 1320 va pune un display deja consacrat: tehnologia IPS Clear Black face ca informația afișată de Lumia 1320 să fie de calitate. Culorile sunt puternice, claritatea extrem de bună, fără să fiu nevoit să umblu la opțiunile avansate puse la dispoziție de Nokia prin Lumia Colour Profile (Settings, Display și apoi Adjust Lumia Colour Profile). Și tot fără intervenții speciale, datorită funcției Sunlight readability nu trebuie să vă faceți probleme că nu veți vedea informația de pe ecran atunci când soarele puternic bate perpendicular pe el: totul se vede perfect.
Touch-ul merge și el excelent. Până aici lucrurile sunt foarte bune și cineva care nu a văzut niciodată un display cu rezoluția Full HD pe o diagonală de 6 inci va fi cu siguranță fericit cu ceea ce are.
De felul meu sunt mai cârcotaș și mă simt nevoit să vă spun că deși interfața de Windows Phone 8 se vede foarte bine pe 720 x 1280 pixeli, în cazul unui display cu diagonala de 6 inci, densitatea de 245 ppi asociată este mică și uneori va face ca pozele pe care le vedeți pe display (facebook, browser, email) să nu arate așa de bine cum ați fi sperat.
E singurul lucru pe care îl am de reproșat display-ului.
Multimedia: cameră, sunet
Cine își alege un smartphone nou începe să țină tot mai mult seama de calitățile multimedia ale aparatului. În primul rând de calitatea (sper eu) pozelor făcute în diferite condiții de iluminare, apoi de cifra de marketing asociată camerei – 5 MP în cazul lui Lumia 1320, plus diverse alte caracteristici hardware sau software ce ar fi în măsură să aducă un plus semnificativ.
Lumia 1320 are o cameră de 5 MP, cu autofocus și LED Flash. Poaye să facă poze la o rezoluție de 2592 x 1944 pixeli, știe înregistrare Full HD la 30 FPS. Nu o să vă dea pe spate cu calitatea imaginilor, dar nici nu dezamăgește. Cineva spunea că dacă pe Lumia 1320 era pusă camera de pe Lumia 1020, phablet-ul ar fi fost extrem de atractiv.
La nivel software, Lumia 1320 beneficiază de aceiași aplicație Nokia Camera prezentă și pe Lumia 925 sau Lumia 1020. Elementele de configurare din ea permit utilizatorului să scoată poze decente în cele mai multe cazuri.
Mai jos sunt câteva exemple de poze făcute cu Lumia 1320 în diferite condiții de iluminare:
Câteva poze din Praga unde soarele mi-a creat condițiile necesare să fac poze cu mai multe tipuri de iluminare:
Pozele au fost făcute cu Nokia Camera folosind setările automate:
Și o poză macro:
Timpii de focalizare ai camerei sunt destul de buni ca să permită fotografii rapide atunci când e nevoie.
În ceea ce privește filmarea, vă puteți convinge singuri de ce poate Lumia 1320 urmărind materialul video de mai jos:
Pentru un utilizator fără pretenții, rezultatele filmării și fotografierii cu Lumia 1320 sunt chiar bune.
În ceea ce privește zona de redare audio, poziționarea boxei pe spatele carcasei și un nivel audio destul de scăzut nu fac din Lumia 1320 un produs care să se remarce. Îl încadrez în partea inferioară a clasamentului: nici calitatea audio nu e cea mai bună și nici nivelul sunetului în boxe nu se ridică la valorile așteptate.
Hardware: Snapdragon S4, dual-core la 1,7 GHz, 1 GB RAM, 8 GB stocare, 5 MP cameră
Lumia 1320 este un aparat care în mare parte beneficiază de cele mai bune specificații existente pe platforma Windows Phone. Nu săriți să le comparați cu ce există acum pe Android pentru că nu are rost și nu pentru că ar fi mai prejos. Dacă nu știți încă, pe Windows Phone se obține aceiași viteză de lucru cu ceva mai mult de jumătate din specificațiile unui smartphone Android.
Lumia 1320 este construit în jurul unui cipset Snapdragon S4, cu un procesor dual-core 1,7 GHz, 1 GB RAM și 8 GB pentru stocare și suport microSD. Arhisuficient pentru un utilizator obișnuit de smartphone – singurul inconvenient ar fi capacitatea de stocare, dar la nevoie se poate extinde după cum dorește fiecare.
Display-ul de 6 inci de pe Lumia 1320 are o rezoluție de (doar) 720 x 128 pixeli și o densitate de 245 ppi, cam mică după standardele din lumea Android și iOS. Imaginile sunt afișate folosind un GPU Adreno 305. Mai rapid decât modulele implementate pe aparatele din generația precedentă.
Despre camera foto am vorbit deja: 5 MP, autofocus și LED plus software-ul Nokia Camera.
În componența hardware ar mai fi de adăugat suportul LTE, folosirea unui microSIM, receptor radio FM și GPS cu A-GPS și GLONASS, Bluetooth 4.0, WiFi 801.11 a/b/g/n, accelerometru, compas și senzor de lumină. Bateria este una generoasă: 3400 mAh.
Software: Windows Phone 8 cu add-on-urile Lumia Black
În momentul scrierii acestui review Nokia Lumia 1320 avea instalat Windows Phone 8 cu Lumia Black. Mă aștept ca imediat ce Microsoft o să anunțe update-ul Windows Phone 8.1 acesta să ajungă rapid și pe Lumia 1320 – până la urmă Lumia 1320 e încă un aparat din cea mai nouă generație de produse lansate de Nokia.
Din punct de vedere software schimbarea majoră față de alte aparate Windows Phone 8 este dată de folosirea a trei rânduri pentru afișarea Live Tile-urilor. Poate că la nivel teoretic informația asta nu spune multe. Nici mie nu mi-a fost de niciun folos până când am ajuns să folosesc cu adevărat Lumia 1320 și să văd sporul major de eficiență: 50% mai multă informație utilă prezentată direct pe ecranul principal.
În cazul unui utilizări intense, așa cum e situația la mine, actualizarea dinamică a live tile-urilor cu informație utilă, prezentată direct pe ecranul principal este de natură să îmi ofere dintr-o singură privire o varietate de informații pe care altfel ar fi trebuit să le obțin prin niște clicuri suplimentare.
În al doilea rând, pe ecranul mai mare al lui Lumia 1320 browsing-ul, citirea și răspunsul la email-uri, citirea știrilor, social media, navigarea via GPS este mult mai simplă și o oferă o interacțiune mai plină.
Lumia 1320 are toate caracteristicile și toate aplicațiile Nokia disponibile pe modelele precedente din seria Lumia. Nu are rost să le parcurg din nou și să le detaliez. Vă recomand doar să instalați Here Drive pentru navigare via GPS, Nokia Xpress pentru browsing, Accuweather pentru prognoza meteo, beneficiați de Data Sense care vă spune relativ corect cât trafic faceți pe mobil, Nokia Uploader și Nokia Video Trimmer pentru editarea materialelor video și urcarea lor direct pe YouTube, Nokia Play To pentru folosirea DLNA pe Windows Phone. Și multe alte programe despre care acum nu mai am timp să amintesc.
Să nu uit, toate modulele extra ale Nokia legate de accesul mai adânc la setările Windows Phone sunt prezente și pe Lumia 1320.
O mențiune importantă: orice aparat Windows Phone beneficiază de suport nativ pentru managementul documentelor Microsoft Office: viualizați, creați, editați documente Word, Excel, PowerPoint și OneNote direct de pe telefon, iar dacă e Lumia 1320 operația devine și mai simplă, pe ecranul generos operațiile de citire/scriere sunt naturale.
Performanță: mai bun, dar nu veți simți
Vă dau informațiile despre performanța lui Lumia 1320 doar ca să aveți cum să îl comparați cu alte modele nu și că asta ar fi cu adevărat relevant. De ce?
Pentru că oricare model Lumia de la 925 încoace merge excelent pentru zona de utilizare pentru care a fost construit. Interfața se mișcă excelent, informațiile sunt afișate instant, pozele se fac rapid. Vă puteți chiar și juca fără să vă fie teamă că ceva nu va funcționa așa cum trebuie.
Experiența de browsing este bună. M-aș fi așteptat totuși să fie și mai bună din ceea ce am experimentat. Testul Browsermark arată că diferența dintre Lumia 1020, 925 și 1320 nu e așa de mare
Un spor de aproape 10% se vede în viteza de calcul dată de PI Bench. Între 221 ms și 193 ms e o diferență teoretică. Practic nu veți simți nimic în plus.
Testul care în momentul de față surprinde foarte multe elemente legate de performanță este Antutu Benchmark. Aici Lumia 1320 e cu 30% mai rapid decât Lumia 1020 în condițiile în care timpii de acces la zona de stocare sunt similari. Asta e important de reținut: Nokia a construit Lumia 1320 cu memorii similare celor existente în Lumia 1020 și Lumia 925 din punct de vedere al vitezei de scriere și citire.
În practică asta înseamnă că pozele se vor salva la fel de repede și vor fi afișate cam în același timp.
Și cu toate că e un Windows Phone foarte rapid Lumia 1320 impresionează și în altă direcție: autonomia. De foarte multă vreme este primul Windows Phone pe care nu l-am încărcat zilnic. Lumia 925, Lumia 1020 se duc în mai puțin de 8 ore într-un scenariu similar de test: Vodafone 4G pornit într-o zonă cu semnal mai puțin, setare push pe email și pe social medial, redare audio prin căști.
Sunt foarte mulțumit de autonomia bateriei lui Lumia 1320. În plus, pe redare în buclă a unui film, Lumia 1320 a rezistat peste 15 ore. Din acest punct de vedere Lumia 1320 este un produs reușit și merită toate laudele.
La ce e bun Lumia 1320?
Țin neapărat să dedic un capitol special în acest review lucrurilor la care Lumia 1320 poate fi folosit cu succes. Pentru că sunt destule și pentru că utilitatea primită e de natură să facă uitată dimensiunea și aspectul lui Lumia 1320. Și o să încep enumerarea în funcție de operațiile pe care le-am făcut cel mai mult și cel mai bine pe Lumia 1320.
1. Parcurgerea știrilor
Cel mai mult am folosit Lumia 1320 pentru citirea știrilor – cred că mai mult de o oră pe zi dedic acestei îndeletniciri și autonomia aparatului, combinată cu viteza de acces 4G, un ecran generos fac din Lumia 1320 un instrument ideal pentru toți cei cărora le face plăcere să fie informați mereu.
2. Social Media
Cum la birou nu am ocazia să fiu conectat la Social Media, singura legătură cu lumea din afară este smartphone-ul. Am stresat intens Lumia 1320 și mi-a arătat că poate fi un companion de nădejde. Cu sau fără folosirea integrării native pe Facebook și Twitter dată de Windows Phone. E simplu să vezi informația, să o parcurgi și să o postezi pe Social Media folosind un Windows Phone, în special un Lumia 1320.
3. Mail
La fel ca în cazul Social Media, parcurgerea mailului este esențială pentru mine. Pe Lumia 1320 informația e afișată mare, tastatura virtuală e simplu de folosit datorită spațiului mai mare de pe ecran.
4. Citit cărți
Mai nou am descoperit că pot să citesc și de pe phablet. Lumia 1320, Samsung Galaxy Note 3 și LG G Flex contribuie decisiv la această schimbare. 6 inci, un ecran Clear Black și aplicația Bookviser transformă Lumia 1320 într-un ereader.
5. Vizionare de filme
Mai puțin că nu prea mai am timp suficient, dar tot merge. Pe 6 inci filmele se văd mai bine, mai clar. Și în plus autonomia e încă un factor pro.
6. Navigare asistată de GPS
Cu Nokia Here Drive sau cu Google Maps, navigarea asistată de GPS pe Nokia Lumia 1320 se face mai simplu datorită unui ecran mai mare în care informația se vede mai ușor/
7. Scris materiale pe blog
Nu neapărat în ultimul rând, cine e interesat să mai și scrie pe blog de pe un smartphone trebuie să înceapă să se gândească serios la un phablet. Pe Windows Phone modelul Lumia 1320 e unul din candidați. Ecran mare, autonomie, viteză și o cameră suficient de bună încât să nu dezamăgească când e mai mare nevoie de ea.
Concluzie: recomandat pentru cine vrea utilitate și nu aspect
Și așa am ajuns la final. Ce e de fapt Lumia 1320? Merită atenția noastră?
Zic un categoric DA. Merită să fie în top-ul listei celor ce se gândesc că e cazul să își schimbe telefonul. Mai înainte am enumerat șapte lucruri la care Lumia 1320 se folosește foarte bine.
Sintetizând, mi-a făcut plăcere să folosesc Lumia 1320. Nu mă așteptam să îmi placă după câte am citit despre el și din primele momente de interacțiune. Încă o dată mă lămuresc că nu poți face review-uri valide după câteva ore de folosire a unui produs și e absolut necesar să treacă 1-2 săptămâni ca să ai timp suficient să vezi lucrurile pro și contra produsului testat.
De ce merită să luați Lumia 1320? Pentru autonomie, un ecran mare și foarte bun, viteză, setul de aplicații Nokia, viteza și Live Tile-urile de pe Windows Phone, suport microSD (nu e pe Lumia 925 sau 1020), cele trei coloane de tile-uri pentru Windows Phone. Toate astea îl recomandă cuiva ce dorește în primul rând utilitate de la smartphone și așa să poată să își optimizeze investiția.
Ce nu e la fel de bine implementat în Lumia 1320? Încep cu design-ul: e tern, nu aduce nimic nou și lasă o senzația acută de masivitate. Pe locul imediat următor pun calitatea audio și dispunerea boxei pe partea din spate – o alegere neinspirată a Nokia pentru că nu se aude mai nimic, sunetul nu e așa cum trebuie. Ca să fiu cârcotaș până la capăt pun la dezavantaj și rezoluția de doar 720 x 1280 pixeli, așa cum spuneam și în review-ul lui LG G Flex, mult prea mică pentru un ecran cu diagonala de 6 inci.
La final, recomandarea mea e următoarea: Lumia 1320 e un excelent companion de drum, ideal ca al doilea smartphone pentru toți cei ce călătoresc mult și au nevoie de conectivitate și autonomie. Pe roșu o să vă placă mai mult . Ca unic smartphone nu mi l-aș lua pentru că e mare și greu.
Țineți cont și de preț: văd ca la noi se găsește de la 1399 LEI. E foarte bun și la banii ăștia nu veți găsi un phablet cu performanță similară.
PRO | CONTRA |
+ performanță + autonomie + trei coloane de tile-uri Windows + experiență plăcută de utilizare |
– dimensiune – nivel audio – design – rezoluție |
Informații: Nokia
Preț: aproximativ 1399 LEI
@Paul Mircea
Cred ca mai degraba ai putea gasi un suport universal pe care sa il folosesti la bicicleta decat unul dedicat.
Caut suport telefon Nokia 1320 pentru bicigleta ,daca stie cineva sa-mi spuna daca se face asa ceva si unde gasesc
@Cristi
Daca reusesc sa pun mana pe unul zilele acestea vine si review-ul de 1520.
Pe cand un review si pentru Lumia 1520? De asemenea, lipseste tare mult din spatiul virtual romanesc, un review pertinent pentru Xiaomi Mi3 (varianta cu Snapdragon 800)