Atunci când vine vorba de design și tehnologie, este imperios necesară o bună, concretă și abilă combinare a cunoștințelor/îndemânărilor practice și tehnice cu o gândire creativă pe măsură. Am compilat șapte lucruri interesante despre design.
“Designul nu este doar felul în care arată un produs. Designul este şi felul în care acesta funcţionează.” (Steve Jobs)
1. Designul bun este onest.
Designul bun nu va manipula consumatorul/utilizatorul, nu îl va păcăli cu “argumente” false, nu îi va aduce promisiuni deșarte.
2. Designul bun este invizibil.
Cu cât designul este mai avansat, mai bine structurat și gândit, cu atât va fi mai puțin vizibil pentru consumator/utilizator.
“Este destul de greu să proiectezi produse concentrându-te pe consumatori. De multe ori, oamenii nu ştiu ce vor până nu le arăţi produsul.” (Steve Jobs)
3. Designul bun aduce “de la sine” o bună înțelegere a produsului.
Printr-o clarificare potrivită a structurii, designul poate transmite consumatorului/utilizatorului informații concrete despre produs.
4. Simplitate. Simplitate. Simplitate!
Arta simplificării este arta de a tăia ce nu contează și de a adăuga detalii acolo unde este necesar. Nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării; atenția și acuratețea în design arată respect pentru utilizator.
“Detaliile nu sunt detalii. Detaliile construiesc designul.” (Charles Eames)
5. Nu mâna face designul, ci ochiul.
A învăța design înseamnă a învăța să vezi! Antrenarea ochiului merge dincolo de domeniul tehnic și înseamnă cunoștințe solide de estetică, artă, comunicare etc.
“Este greu să faci produse în funcţie de dorinţele unui grup. De cele mai multe ori, oamenii habar n-au ce îşi doresc, trebuie să le arăţi tu.” (Steve Jobs)
6. Designul bun este inovativ.
Posibilitățile pentru inovație nu sunt epuizate. Dezvoltarea tehnologică aduce noi oportunități, iar inovația trebuie să se dezvolte în tandem cu tehnologia.
7. Inovația funcționează doar dacă îndeplinește toate așteptările și, în același timp, le depășește.
Inovația va aduce utilizatorul în postura de a face implicit ceea ce urăște să facă în mod explicit: schimbarea comportamentului în interacționarea cu produsul.
A învăța să gândiți creativ va avea un efect direct asupra produselor/sistemelor pe care le proiectați. Frumusețea în design înseamnă și a adăugă esență și rafinament detaliilor. Nu este simplu, dar utilizarea tehnologiei în mod creativ poate face diferența între un design comun și unul inovativ.