HomeFeaturedFocusUn nou pas în realitatea virtuală: simularea gustului

Un nou pas în realitatea virtuală: simularea gustului

image

Mereu am zis că realitatea virtuală va cunoaște salturi spectaculoase abia atunci când se va reuși păcălirea simțului olfactiv și gustativ împreună cu cel auditiv și vizual. Pentru ultimele două nivelul de dezvoltare al tehnologiei e suficient de dezvoltat încât să nu fie o problemă foarte mare. Cu celelalte e puțin mai complicat.

Gândiți-vă cum ați fi ”gustat” un film gen Saving private Ryan sau cum ați fi jucat Medal of Honor dacă pe lângă partea de simulare 3D video și audio ați fi avut ocazia să mirosiți și să gustați la propriu atmosfera?

Cred că multora li s-ar fi schimbat semnificativ viața.

Zilele acestea am citit că o echipă de cercetători de la Universitatea Națională din Singapore condusă de Nimesha Ranasinghe lucrează la un dispozitiv ce poate fi lipit de limbă, capabil să recreeze gusturi. E folosit un electrod care lipit de limbă ajută la trimiterea unor curenți electrici și o schimbare de temperatură capabile să ”determine” limba să ne spună că de fapt gustăm ceva – dulce, sărat, acru, amar.

Aparatul e abia la început. Urmează simularea texturii – o treabă mult mai complicat de realizat.

O să mai dureze ceva ani până când o tehnologie similară va ajunge la maturitate. Și când se va întâmpla asta o să fim cu un pas mai aproape de Star Trek și mesele ”copioase” prezentate acolo.

Nu vreau să mă gândesc și la implicațiile mai speciale: și se servește o chestie pur nutritivă cu un gust real oribil și prin stimulare virtuală să ai senzația că mănânci de fapt o delicatesă la care visezi de mult timp.

Sunteți pregătiți?

via CNET

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep