Una din vechile probleme legate de zona de telefoane mobile este cea în care operatorii (sau o terță parte) pot să dezactiveze un terminal furat. Ceea ce teoretic e posibil de foarte multe timp și practic a fost ignorat multă vreme de operatori (așa se asigură că vor avea în continuare vânzări de terminale) e aproape să devină realitate.
Americanii (în speță CIA) au construit o bază de date unificată în care există datele de identificare pentru toate aparatele furate. Isprava AT&T, T-Mobile, Sprint și Verizon Wireless face posibil ca dacă se dorește, aparatelor din baza respectivă să le fie interzis accesul în rețeaua LTE/3G sau chiar de voce. Treaba ar limita drastic revânzarea aparatelor furate în SUA, dar mă gândesc că ar favoriza explozia unor afaceri ce vor viza exportul către alte țări/continente.
Dacă s-ar crea o bază de date comună la nivel internațional atunci ar exista o șansă ca furtul de smartphone-uri/telefoane mobile să poată fi oprit. Că dacă cineva ar fura unul nu prea ar mai putea face nimic cu el, accesul fiindu-i blocat în orice rețea de telefonie afiliată sistemului de monitorizare.
Mi-ar plăcea mult să văd așa ceva funcțional și în Europa.
Apple are deja un astfel de instrument: aparatele resetate trebuie activate prin conectarea la internet. Dacă ceva nu funcționează cum trebuie, smartphone-ul nu poate fi folosit. Bănuiesc că și Google are pe Android un sistem similar, pe care încă nu l-am văzut în acțiune.
via theverge