Înainte de a alege orice altă tabletă Android orientați-vă către Nexus 7. Și dacă nu vă place (e prea mică, nu are suficientă memorie etc.) abia atunci să căutați altceva. Și cu greu veți găsi o alternativă!
Tabletele Android sunt prin definiție un subiect delicat: la fel ca în zona de PC-uri cu Windows din urmă cu 7-10 ani, pe tabletele Android e o bătaie imensă în specificații și performanță. Sute de producători (inclusiv unii ce se numesc autohtoni, doar cu numele) aruncă pe piață produse la prețuri cât mai mici și cu denumiri pompoase (plus specificații de MK) în speranța că la un moment dat consumatorul necunoscător o să ia drept bune nume gen quad-core, frecvențe de peste 1,5 GHz și doar doar vor deveni clienți.
Google știe însă ce face: produsele din seria Nexus, mai cu seamă pe zona de tablete Android sunt de neegalat. Au cel mai bun hardware de pe piață (sau aproape) și vin la un preț inegalabil. În cazul tabletelor Android, Nexus 7 în varianta 2013 e ceea ce ar trebui să își dorească orice consumator … de la o tabletă de 7 inci.
Pentru Nexus 7 (2013) Asus a făcut o treabă excelentă aducând un cel mai bun display pe o platformă extrem de rapidă. Două ingrediente care la prețul de 229 USD (în SUA) nu au în momentul de față niciun adversar. Cârcotașii vor putea găsi destule minusuri noului model de Android de 7 inci, puține fiind cu adevărat solide.
Aspect: mai subțire, mai rotunjită
Nexus 7 (2013) este o tabletă Android făcută să fie portabilă. Îți intră foarte bine în buzunarul interior de la haină/sacou și la cele 290 g (primul model avea 340g) nici măcar nu mai trage așa de greu. Gândiți-vă doar la faptul că sunt smartphone-uri cu greutate apropiată de 200g și departe de performanța lui Nexus 7 (2013).
Mai exact, Nexus 7 (2013) are 200 x 114 mm și o grosime de sub 9 mm (8,7 mm mai exact). Dacă tot e să comparăm cu precedentul model Nexus 7, făcut tot de Asus, grosimea e redusă cu aproape 2 mm (20% câștigate). Îmi place deosebit de mult modul în care sunt finisate colțurile tabletei: sunt denivelări line, care o fac și mai subțire decât este în realitate.
Se vede experiența Asus în zona de tablete la modul de îmbinare al ecranului în carcasă, o foarte mică denivelare trece peste suprafața ecranului. Conceptul de produs compact nici nu mai poate fi discutat, mai nou toată lumea preluând design-ul Apple de smartphone și tabletă.
Din păcate nu este suficient cât să țină departe praful și scamele. Poate și din cauza culorii închise, la bordura display-ului ieșind destul de des în evidență urmele de praf.
Materialul carcasei lui Nexus 7 (2013) e un subiect controversat: unii l-ar fi dorit mai aproape de ceea ce oferă Apple pe iPad mini, alții îl consideră adecvat: oferă o aderență mai bună și poate o rezistență sporită la zgârieturi (nu aș fi foarte sigur în privința zgârieturilor). Iar pentru amprente, materialul plastic ales de Asus este cel mai bun remediu: urmele de degete se vor vedea mai greu.
Pe partea din față a tabletei nu există niciun buton hardware. Cele trei existente sunt poziționate pe laterala din dreapta: power și volum, pentru ca imediat lângă ele să existe slot-ul pentru microSIM. Da, de data asta Google a înțeles că e nevoie de conexiune mobilă la internet și a cerut ca tabletele Nexus 7 (2013) să fie dotate cu cip LTE. Iar Asus a găsit o soluție optimă de amplasare și funcționare.
Butoanele clasice de navigare în Android sunt touch, așa cum e trendul și pe smartphone-uri. Din acest motiv fața lui Nexus 7 (2013) este una complet netedă, pe care domină excelentul ecran 7.02-inci IPS cu rezoluție de 1920×1200 pixeli.
Partea din spate este netedă în mare parte, mai puțin în dreptul logo-ului Nexus gravat cu atenție și al fantei pentru camera foto.
Display: IPS de calitate, HD
Ecranul de pe Nexus 7 (2013) este unul de top: protejat cu Gorilla Glass, 7.02 inci în diagonală și 1200 x 1920 pixeli rezoluție fac posibilă o densitate de 323 pixeli. Nu e cea mai bună de pe piață, dar face ca imaginea afișată să fie clară și de calitate. În același timp răspunsul pentru comenzile touch este extrem de mic – poate că ar trebui să îmi scot din review-uri referirile la inconsistențele de preluare a comenzilor touch atunci când vorbesc de produsele Nexus (Asus?) și să le rețin doar pentru produsele generice ce folosesc sistemul de operare Android.
Culorile redate sunt clare, luminoase. În lumină puternică mai sunt ceva probleme de lizibilitate, situație pe care o speram eliminată în cazul aparatelor din seria Nexus.
Vedeți mai jos despre ce vorbesc:
Cât timp tableta nu e folosită afară, în soare puternic, display-ul este de maximă calitate. După cum puteți vedea și în imahinea de mai jos, culoarea pielii e aproape de realitate, nuanțele apar cât de poate de clar.
Google se mândrește cu o rezoluție HD (1200 x 1920) pixeli pe Nexus 7 (2013). E de folos?
Aș fi înclinat să spun că pe o diagonală de 7 inci, diferența de rezoluție între un 720p și una HD (1200 x 1920) nu se va observa. Nu e chiar așa: icon-urile sunt mai bine conturate, asta e clar. Informația afișată pe ecran se vede mai bine, fonturile sunt mai bine reliefate. Una peste alta, trenuie să se înțeleagă un lucru: rezoluția HD ajută la citirea textului și nu la filme și/sau jocuri.
Hardware: quad-core 1,5 GHz cu 2GB RAM
Configurația hardware-ul din Nexus 7 (v2) beneficiază de câteva elemente de TOP ale momentului: display IPS cu rezoluție HD, platformă Qualcomm Snapdragon S4Pro cu procesor quad-core Krait la 1,5 GHz, 2GB RAM, 16 GB pentru stocare, conectivitate LTE și Wi-Fi 802.11 N, bluetooth 4.0 GPS.
Unii și-ar fi dorit mai mult și eu mă număr printre ei. Niște difuzoare de o calitate mai bună și un slot microSD ar fi fost indicate. Faptul că există doar un slot microUSB nu văd să fie un dezavantaj – atâta timp cât poți rula conținut HD pe DLNA pe WiFi, nu văd de ce ar trebui un conector HDMI pe o tabletă. Și nici de ce ai avea nevoie de Flash la camera principală de pe o tabletă.
Dar astea sunt aprecieri personale. Sigur că pot fi discutate și combătute cu scenarii reale de folosire, destul de puțin probabil să se întâmple.
Și era să uit: Nexus 7 (2013) are și suport pentru wireless charging o treabă ce va prinde tot mai mult de acum înainte în zona de smartphone-uri și tablete.
Performanță: fără adversar
Toată lumea vrea să aibă cel mai rapid gadget fără să se gândească neapărat dacă se și justifică asta în afara rezultatelor din benchmark-uri. Sau invers, sunt citate foarte des rezultatele de benchmark-uri fără să fie agregate cu experiența reală de folosire.
Când analizați o tabletă Android treceți dincolo de specificațiile hardware și rezultatele din teste. Uitați-vă la ceea ce contează cu adevărat: cum se comportă în utilizarea normală. Cât de repede se deschid meniurile, cum se încarcă aplicațiile, există timpi morți? Se încălzește tableta, se blochează?
Vă voi da pe rând răspunsul la toate întrebările acestea și mă voi folosi de niște rezultate din benchmark-uri să arăt și cât de mare e diferența de performanță față de produse similare.
Încep cu navigarea prin meniuri: se întâmplă instant, indiferent de câte download-uri sau alte operații erau active în fundal. La fel și încărcarea aplicațiilor în memorie sau trecerea de la una la alta. Memoria de 2GB contribuie aici decisiv.
Procesorul quad-core la 1,5 GHz de pe platforma Snapdragon S4Pro e mult peste Tegra3 din prima versiune de Nexus 7. Testul Benchmark PI arată elocvent acest lucru – aproape dublu sporul de performanță.
Puterea de procesare din Nexus 7 (2013) se vede foarte bine și NBENCH. Memoria, calculele de tip intreg și cele în virgulă mobilă se realizează mai repede decât pe alte tablete.
Am tot spus că renunț la a mai face publice rezultatele din benchmark-ul Quadrant. Le pun însă pentru comparație, foarte mulți dintre utilizatorii de Android folosindu-le în continuare pentru a-și construi deciziile de cumpărare. După cum puteți vedea, Nexus 7 (2013) e departe de alte tablete Android cu construcție similară.
O situație similară este dată și de testul Sunspider, pe Chrome, ce simulează o experință complexă de browsing. Nexus 7 (2013) oferă cel mai bun timp, detașându-se de pluton.
Un ultim rezultat, cel dat de Antutu Benchmark, un text complex ce ia în calcul și partea de randare 3D. Din nou Nexus 7 (2013) este cel mai rapid.
Cred că nu mai este niciun dubiu în ceea ce privește performanța măsurată. Nexus 7 (2013) merge cu motoarele la maxim în orice veți face cu el și nu veți fi dezamăgiți.
Ce trebuie știut este că se încălzește când e pus serios la treabă. Nu s-a blocat în timpul testării, dar de încălzit s-a încălzit, mai ales la transfer susținut de date.
Cum stă cu autonomia? Degeaba ai o tabletă performantă dacă se duce bateria rapid? La ce o folosești?
Nexus 7 (2013) e remarcabilă și din acest punct de vedere: peste 15 ore și 3o de minute în redarea unui post radio de pe internet pe conexiunea mobilă și peste 12 ore de redare în buclă a unui material video. În ambele situații tableta a funcționat cu strălucirea display-ului la minim.
Pe înțelesul tuturor: ca să folosești Nexus 7 (2013) la operațiile uzuale asociate unei tablete: browsing, muzică, filme, citit autonomia trece liniștit de 10 ore. Adică mai mult de o zi normală de lucru (sau de studiu). E ceea ce ar trebui să avem pe orice altă tabletă și smartphone!
Concluzie: foarte bună pentru 7 inci
Nexus 7 (2013) face o figură extrem de frumoasă. Arată bine, are un display excelent și o performanță (putere de calcul și autonomie) de invidiat în niște dimensiuni foarte mici. Modelul testat de mine are și LTE. Tabletă perfectă?
Așa s-ar zice dacă ne uităm și la preț (1200 de LEI versiunea cu 16 GB de stocare, fără LTE). Atâta doar că în alegerea unei tablete mai intervin și alți factori.
Cum ar fi aspectul: pe o diagonală de 7 inci, cu rezoluție de 1200 x 1920, aspectul multor aplicații nu este chiar cel mai bun. Sunt cazuri în care se simte nevoia unui 4:3 – mai ales în situația celor ce citesc des. Am resimțit asta în Flipboard, unde modul de afișare de pe iPad sau de pe o tabletă de 10 nici mi se pre mai fluid și mai aerisit.
Același lucru se vede și atunci când sunt citite cărți pe tabletă. E clar o chestiune de obișnuință și dacă există voință, renunțarea la un aspect 4:3 nu este o problemă.
Inexistența unui slot microSD e un argument discutabil. Cu 16 GB disponibili pentru stocare, cu sau fără card microSD utilizatorul se poate descurca foarte bine. Nu văd asta ca și minus.
Unde într-adevăr văd un minus este la difuzoarele de pe Nexus 7. Se putea mult mai bine – așa cum Samsung are pe Galaxy Note 8 un sistem audio mai bun, cred că și Google putea cere Asus unul similar.
Trebuie să fie însă clar că toate elementele de mai sus sunt asociate unui produs ce costă 229 USD în SUA și 1200 de lei în România. Diferența de preț față de produce ce au aceste elemente, dar cărora le lipsesc altele pe care Nexus 7 (2013) le posedă e substanțială și nu trebuie lăsată deoparte.
De aceea Nexus 7 (2013) este în momentul de față cea mai bună alternativă pentru o tabletă Android. Din nou, dacă nu vă deranjează diagonala de 7 inci.
Nexus 7 (2013) arată clar cum vrea Google să funcționeze o tabletă Android. Și așa ar trebui să meargă toate cele de pe piață!
Și am uitat ceva: Nexus 7 e acum vîrful de lance Google. Pe tableta asta vor veni prioritar cele mai nou versiuni de Android – pe parcursul testării chiar am primit 4.3.1. Cine vrea să știe că are acces la cele mai noi versiuni de Android ar trebui să aibă în vedere neapărat Nexus 7 (2013).
Informații: Google
Pret: de la 1200 LEI, modelul fara LTE
PRO | CONTRA |
+ dimensiune + performanță + autonomie + preț + conexiune LTE |
– camera foto – calitatea sunetului în difuzoare – lipsă slot microSD |
[nggallery id=28]
Vreau sa-mi cumpar o tableta, nu am mai avut pana acum si m-am gandit ca mi-ar fi de folos.
Portabilitate, poate nu stiu eu exact cum se foloseste acest produs, dar daca nu are 3g, unde este portabilitatea. Cum o poti folosi in afara locuintei?
Multumesc!
Aderenta carcasei nu se compara nici pe departe cu cea a nexus 7 din 2012. cu aceea chiar aveai siguranta ca nu iti aluneca sau poti sa o scapi din mana, tocmai datorita golurilor si a materialului.
La versiunea din 2013 este pur si simplu un cauciuc alunecos, cu aderenta 0. Am ambele versiuni si am observat acest lucru in mod direct, nu opinii aruncate in vant… de cei de la marketing desigur.
@Altintop
E o chestiune de perspectiva preferinta pentru 4:3, discutabila pana la infinit. Fiecare alege ceea ce doreste, oricum pana nu folosesti nu ai cum sa iti dai seama ce iti place mai mult.
Problemele exista dintotdeauna si vor exista in viitor, cand incerci sa faci un produs cu hardware de top la un pret mic, atunci faci destul de multe compromisuri. Unele ies pozitiv, altele nu. Iar Asus are experienta mare in spate cu … probleme pe tablete Android.
Cine mai vrea 4:3 in 2013 se poate intoarce la televizoarele cu tub. In caz ca nu stiai Google nu foloseste si nu va mai folosi MicroSD ever.
Nu uita ca foarte multe dintre device-uri au probleme cu touch-ul/gps-ul/display-ul, iar la majoritatea aceste probleme nu s-au rezolvat cu update-ul de firmware. Na la 229Eu este hit or miss.