Google a dat drumul unui serviciu prin care utilizatorul poate să localizeze, blocheze și la nevoie să șteargă conținutul de pe propriul aparat Android. Merge și e telefon și pe tabletă atât timp cât este activată funcția Android Device Manager și Allow Remote Factory Reset și există activă o conexiune la internet de pe gadget-ul Android.
Cine e interesat să beneficieze de opțiune poate să acceseze link-ul Android Device Manager și după ce s-a conectat cu contul GMAIL și a selectat aparatul pe care dorește să și-l protejeze trebuie să apese pe Send a notification to your device.
Pe aparatul cu Android (smartphone sau tabletă) vine o notificare ce permite activarea Android Device Manager. Sau intrați direct în Google Settings și bifați Remotely locate this device și Allow remote lock and factory reset.
Veți vedea că localizarea se face folosind informațiile preluate de la GPS și/sau conexiunea de date și suprapunerea pe o hartă Google Maps.
O altă funcție permite să fortați aparatul să sune la volum maxim timp de cinci minute indiferent de setările pe care le are la momentul respectiv. Așa ceva folosește în primele câteva secunde/minute în care ați descoperit că prețiosul Android nu mai este în posesia voastră.
Pe urmă trebuie activate armele avansate: adică remote lock și remote erase cu care vă asigurați că datele de pe smartphone nu vor ajunge în mâini neautorizate. Teoretic, de îndată ce ați activat Android Device Manager, aceasta are drepturi de administrator (se văd în Settings, Security, Device Administrators).
Apăsând pe Lock puteți să creați o nouă parolă pentru deblocare:
Iar dacă alegeți Erase, datele de pe aparat vor fi șterse de la distanță:
Serviciul e oferit gratuit de Google și eu vă recomand să îl activați cât mai repede. Ca să puteți face mai multe decât să priviți neputincioși pozele făcute cu telefonul vostru în cazul nefericit în care el vă este furat.
Încă ceva: Android Device Manager va putea să șteargă doar datele de pe memoria internă a aparatului. În cazul în care există și un card microSD pe el, fișierele de acolo nu sunt afectate. Ca să fiți siguri că închideți și gaura asta, activați permanent criptarea lui: Settings, Storage și apoi Phone storage encryption.
Apropo, funcția asta există pe Windows Phone încă de la început…
Eu folosesc deja asta. Solutia Kaspersky e mai completa – permite blocarea prin SMS si stie sa iti trimita date despre noua cartela. Da aia e pe bani.
L-am testat. Este bun din punct de vedere al utilitatilor declarate, numai ca prezinta 2 dezvantaje: mananca la greu bateria (chiar cu setarile de actaulizare la minim) si poti identifica telefonul numai daca este conectat la internet (chiar si pe Nexus 4 cu android 4.3 cu gps pornit), deci mananca si din portia de net mobil daca nu esti in zona wi-fi. L-am dezinstalat.