Încă vă mai numărați printre cei ce folosesc serviciile Google, le considerați cele mai bune și că Google vă oferă toate astea pentru că e o companie deschisă, orientată să facă bine celor din jur?
Cred că e momentul să vă treziți la realitate și să înțelegeți foarte clar un lucru: Google e o companie al cărui unic scop este să facă bani. Și pentru asta prezintă frumos, cu scopuri nobile, toate serviciile pe care le oferă ”gratuit” utilizatorilor. Nu e prima dată când spun că NIMIC nu e cu adevărat gratuit, mai ales în Internet-ul zilelor noastre. Ideea de gratuit momește utilizatorii naivi către diverse capcane: click-uri pentru a face bani din reclame, programe ce de fapt sunt troieni, extragerea de date personale (email) în schimbul unor lucruri cu valoare reală mult prea mică în schimbul a ceea ce este dat etc.
Iar Google este tata lor. Oferind GMAIL, Picasa, YouTube cu acces gratuit, de fapt a reușit să își facă o bază de date gigantică (peste 400 de milioane de indivizi) cu informații despre obiceiurile pe care le are populația. Informația e agregată în YouTube, Google Now și bineînțeles motorul de căutare pentru a face ca link-urile afișate să pară cele reale, care ne interesează, când de fapt sunt cele oferite de cei ce plătesc cel mai bine.
Ați fost vreodată curioși să știți de unde câștigă Google bani? Plătește vreunul din cunoscuții voștri ceva la Google? Nu. Și totuși cum se fac bani? Cresc în internet?
Nicidecum. Banii vin de la companiile ce sunt dispuse să plătească pentru afișarea de reclame sau pentru a primi într-o formă sau alta informațiile colectate, filtrate și analizate despre utilizatori.
Google nu ascunde neapărat asta, dar nici nu o spune în mod explicit. Până zilele trecute când avocatul Google, într-un proces din SUA, a adus în apărarea Google o decizie din 1979 a unui juriu din SUA în care se spune că oricine își dă datele unui terț nu poate să se aștepte la intimitate.
Interpretarea dată de John M. Simpson, Consumer Watchdog Privacy Protector e clară: ”Google a admis că de fapt nu respectă intimitatea”. Vă miră?
Nu ar trebui. Aduceți-vă aminte că Google cooperează îndeaproape cu guvernul SUA, NSA, cel al Chinei și probabil al oricărei alte țări sau organism care e în postura de a-i cere să dea date personale.
Vă întrebați și de ce Google are tratament preferențial când trebuie anchetată? Citind articolul de față aveți deja răspunsul. Pentru că își cumpără profiturile cu informațiile despre utilizatori.
Ce ar fi de făcut? Dacă ținem la intimitate e momentul să folosim alte servicii decât Google. Măcar cele de email.
@Roland
Nu sunt inversunat. Semnalizez doar niste aspecte ce ar trebui sa fie cunoscute si nu ignorate de toata lumea. In cunostinta de cauza, fiecare poate alege sa foloseasca ceea ce ii place mai mult.
@Bogdan
Si? Nu prea inteleg unde bati.
Outlookul este doar un program, iar hotmail (live.com) este serviciul de mail
Orice serviciu de mail/cloud din SUA are termeni si conditii similare. Avocatii Google doar au citat un text din legislatia americana, mai exact o decizie a Curtii Supreme. Mai multe detalii http://www.theverge.com/2013/8/14/4621474/yes-gmail-users-have-an-expectation-of-privacy
Ohooo. Cata pasiune!
Ionut, esti cam inversunat impotriva Google. Observ trendul si la alti bloggeri de pe afara.
Lasand asta, cam ai dreptate in ceea ce spui. Putina atentie din partea noastra vizavi de informatiile personale pe care le dam in online nu strica.
@michael
Poti sa iti faci singur un serviciu de email. Va fi clar mai sigur decat GMAIL sau altul cu utilizare gratuita.
@irlandezu’zu
Este decizia ta ce alegi sa faci. Atata vreme cat iei o decizie informata, e perfect.
@mihai
Ai niste replici rasuflate, pe care le-am mai auzit de un milion de ori si de care sunt satul. Imi aduci aminte de un coleg ce vroia permanent sa imi demonstreze ce multe lucruri stie el, in afara celor ce trebuia intr-adevar să le stie.
Google se lupta sa nu dea informatii? Tu te auzi ce spui aici? Google ia informatii despre utilizatori din orice situatie posibila. De ce? Ca sa faca bani cu ele, asa cum stie mai bine.
Lavasoft? Vrei sa spui Lavabit. Foarte buna decizia lor. O aplaud. Nu vad legatura? Google face bani, asa cum am spus, alti vor sa aiba etica.
@anonymous
Adevarată doar prima parte. De ce mizezi pe faptul ca nu esti destul de important, de parca asta ar fi o scuza?
@zidanne
anonymous a pus punctul pe i. Nimic nu e sigur. Dintre toate, unele sunt mai sigure ca altele. De ce sa dam voluntari informații catre Google sau Facebook? Sa le facem celor de la NSA munca mai usoara?
Nu discutam de Microsoft aici.
@Flo
Nu chiar. Doar sa fim mai atenti cui si ce informatii oferim voluntar.
@Bogdan
Din cate stiu eu Google nu e parte Microsoft. Si nici invers. Mersi de informatie, dar cu e ajuta in discutia de fata?
@Robert
Si eu as vrea sa vad ca UE intra mai tare in Google si practicile sale anticoncurentiale imprumutate de la Microsoft
Nici Google, nici Microsoft, nici Yahoo si nici oricare altu nu e mai breaz. Cand ai intrat pe net, ai renuntat la intimitate.
Sunt de acord cu Ionut ca Google sare calu’ tot mai tare. Si nimeni nu iese sa ii certe asa cum trebuie – nici macar UE nu are balls sa ii amendeze asa cum au facut-o cu Microsoft
Din Acordul de servicii Microsoft http://windows.microsoft.com/ro-ro/windows-live/microsoft-services-agreement
“Ce face Microsoft cu conținutul meu? Când încărcați conținutul în servicii, sunteți de acord ca acesta poate să fie utilizat, modificat, adaptat, salvat, reprodus, distribuit și afișat în măsura necesară pentru protejarea dvs. și pentru furnizarea, protejarea și îmbunătățirea produselor și serviciilor Microsoft. ”
si
“Microsoft dezvăluie informațiile mele personale în afara Microsoft? Sunteți de acord în mod explicit ca Microsoft să acceseze, să dezvăluie sau să păstreze informații asociate cu utilizarea de către dvs. a serviciilor … când Microsoft își formează o părere de bună credință că o astfel de acțiune este necesară”
Cred ca ceea ce incerci tu sa zici este sa nu mai folosim internetul.
@ionut balan hai sa nu dam in alte chestii. Nu ii apar pe cei de la Google (cand mi-am facut cont la ei stiam in ce ma bag si m-au deranjat tare la ultimele schimbari – mai am doar mailu la ei si asta curand va fi inlocuit cu ceva homemade – desi nu ma va ajuta mult). Tu crezi ca Microsoft sau oricare alt furnizor de servicii onnline se comporta altfel? Sau crezi ca daca vin baietii in negru cu mandatu la usa, “furnizorul” (ca il cheama Amazon, Apple Microsoft sau Google) nu deschide lada cu informatii? Ce sa folosesc? Outlook? A revenit online cumva? Si pe deasupra chiar baietii de la Microsoft au recunoscut (cu juma de gura) ca au dat acces cam pe unde li s-a cerut (cam toate serviciile). Yahoo? Nu gasesc peste tot coneziuni la >100Mbs ca sa le suport toate porcariile grafice. Vrei intimitate? Si eu.
Nici un serviciu online nu ar trebui sa fie considerat sigur, dar eu ma simt in siguranta online stiind ca ce fac eu pe net nu intereseaza pe nimeni, ca nu au destui oameni la google sau in alta parte sa verifice ce fac toti utilizatorii.
Daca vrei mai multe info, citeste in depth despre Prism program, cum M$ a dat logurile Skype-ului si nu a zis nimic si, ca tot e de actualitate, cum Lavasoft a preferat sa isi opreasca activitatea decat sa coopereze cu guvernul SUA.
Imi pare rau dar aberezi.
Multe din chestiile spuse mai sus sunt adevarata dar cu unele o iei pe aratura rau.
Google se lupta pentru a NU fi nevoiti sa dea informatii NSA-ului despre utilizatorii lor. Sigur, le da advertiserilor care platesc dar macar nu e ca Microsoft, Verizon care dau access si nu spun nimic.
Și ce te face să crezi că alte servicii de email procedează diferit? Oriunde te înscrii datele tale se stochează, emailurile se scriu, se scanează. În rest e paranoia… vrei privacy? Închide calculatorul, deconectează-l de la net și fii fericit. Poți să începi să refolosești telegramele, dar stai puțin și alea erau citite de toți lucrătorii de la poștă…
Comentariul meu nu vrea să fie răutăcios, dar cea mai mare securitate pe care o am la un serviciu momentan e la Gmail, cu două nivele de securitate, autentificare prin cod SMS sau aplicație telefonică, identificarea fiecărei logări, a locației logării, IP etc… crezi că dau doi bani că un calculator îmi scanează emailurile. sau că un lucrător pakistanez de la google îmi citește mesajele?
Crezi ca este vreun serviciu de email secure? Eu zic ca nu, nici Outlook-ul de la MS