Un studiu publicat de Vision Mobile arată că în 2012 valoarea globală a pieței aplicațiilor mobile a fost de 53 miliarde USD. Se așteaptă o creștere la 143 miliarde USD în 2016, adică în 3 ani să se tripleze valoarea.
Oportunități există, bani sunt. Cum se pot atrage? Răspunsul dat în App Economy Forecasts 2013-2016 report pare să fie unul singur: dezvoltatori, uitați de magazinele de aplicații și concentrați-vă în altă direcție. Numărul mare de aplicații free sau freemium nu este un vector suficient de puternic pentru a atrage profituri și implicit să justifice învestiția în timp, bani, efort pentru producerea aplicațiilor pentru mobile. Doar 25% din venituri vin din vânzări directe și publicitate.
Mai exact: 11% din aplicații sunt plătite, procent ce o să scadă spre 7% în 2016 din cauza creșterii numărului de utilizatori de smartphone-uri, în general utilizatori ce se vor îndrepta spre aplicații plătite. Valoarea asta de 7% a aduc venituri de 8 miliarde USD în 2012. Încă 3,8 miliarde au venit din publicitate.
Firesc se ridică întrebarea: restul de bani, o sumă frumușică, de unde au venit? Care e secretul ce ajută la monetizarea aplicațiilor mobile?
Conform VisionMobile suma rămasă vine din contracte de e-commerce, licențieri și aplicații făcute la comandă. Marea majoritate a banilor vin din aplicații făcute la comandă de companii ce au nevoie de soluții mobile pentru afacerea proprie. Nu numai diverși clienți pentru soluții Oracle, SalesForce, SAP ci și alte aplicații făcute la cerere. Gândiți-vă că și operatorii (de exemplu Vodafone a investit în piața locală de aplicații mobile ceva bani) au nevoie de aplicații cu care să se diferențieze de concurență. VisionMobile estimează că 30,2 miliarde USD, adică 56% din celelalte tipuri de venituri, au fost obținute din aplicațiile făcute la comandă la nivel mondial.
Informația e importantă și vine să confirme ce spuneam în prezentările ținute la NetCamp și WebStock despre zona de dezvoltare a aplicațiilor mobile. Dacă în următorii ani sumele ce pot fi încasate din magazinele de aplicații vor crește de la 11,9 miliarde la sfârșitul lui 2013 până la aproape 40 miliarde USD în 2016, sume mult mai mari vor fi investite în crearea aplicațiilor dedicate – peste 62,5 miliarde USD.
Începe să vă tenteze să creați aplicații de mobil? Începeți cu un instrument vizual, lansat curând de Microsoft: Windows Phone App Studio.
Informațiile de mai sus au fost obținute în urma unei analize pe 6000 de dezvoltatori din 115 țări, probabil unul din cele mai exhaustive studii de acest fel realizate până acum. Poate fi consultat online aici (pdf).
via VM
este e oportunitatea, 🙂
Marea piedica e legata de cum ajungi sa ii convingi pe astia mari sa te lase sa le faci aplicatiile de mobil.
Bun articolul, m-a luminat putin.