Cea de-a unsprezecea ediție a concursului Microsoft Imagine Cup (concurs pe teme de IT unde creativitatea, inspirația și inovația puteau fi puse în valoare împreună cu tehnologia pentru a genera soluții capabile să ajute societatea și mediul înconjurător) s-a încheiat astăzi la St Pertersburg, în Rusia. La teatrul Alexandrinsky au fost anunțate echipele câștigătoare pe fiecare din secțiunile concursului. Din 71 de țări au venit în Rusia 87 de echipe, pentru a-și disputa premiile de peste 1 milion USD (bani, produse, servicii) puși la bătaie de Microsoft și partenerii competiției din acest an.
Ediția cu numărul 11 a însemnat o schimbare importantă în conceptul Imagine Cup, din punctul meu de vedere o îndepărtare de ceea ce a fost inițial Imagine Cup. Focusul pe inovație și tehnologie s-a mutat către zona de inovație și antreprenoriat, în concordanță cu trendul la nivel mondial.
“În ultimii 11 ani, Imagine Cup a fost un loc unde inspirația și inovația studenților de pe tot mapamondul a prosperat” spune Steve Guggenheimer, corporate vice president and chief evangelist at Microsoft.
România, ce de-a lungul celor 11 ediții a avut niște evoluții frumoase în diversele secțiuni ale competiției, a fost reprezentată la ediția 2013 de echipa HChecked (Andrei Avramescu, Giuliano De Sabata, Diana Lascu, Roxana Pădurariu) din Timișoara, concurând în secțiunea World Citizenship.
Inovație: premiul de 50000 USD e luat de echipa Team Colinked, din Marea Britanie cu proiectul SoundSYNK ce propune un concept de colaborare printr-o rețea de tip mesh, pe bluetooth, wifi, wifi direct de pe urma căreia să se poată reda o melodie simultan pe toate aparatele.
Jocuri: cei 50000 USD au fost luați de echipa Team Zeppelin Studio din Austria pentru proiectul Schein. Este vorba despre un joc în care trebuie rezolvate mai multe enigme în baza mitului Irrlicht.
World Citizenship: premiul cel mare (50000 USD) a fost adjudecat de către echipa Team for a Better World din Portugal. Proiectul lor, For a Better World, este un dispozitiv portabil (legat de o aplicație de telefon, tabletă, desktop) care poate determina grupa de sânge în mai puțin de 5 minute.
Imagine Cup Challenge: întrecerile online din categoria challenges au avut câștigători pe: Team Y-Nots, India, cu proiectul Zoik It! la Windows Azure Challenge; Team vSoft Studio, Singapore, cu proiectul Speak Reminder la Windows Phone Challenge și Team TeamNameException, Italia,cu proiectul Ulixes la Windows 8 Apps Challenge.
Din păcate, echipa timișoreană ce a reprezentat România nu a reușit să convingă juriul că merită un premiu. Poate la anul să ne revenim!
În 2013, la finala de la Sydney, Australia, România a reușit un podium la IT Challenge, adică primul loc, ocupat de Alexandru Petru Ticlea. La Windows Azure Challenge, echipa Complex din Cluj, formată din Bogdan Bondor, Rosu Crisitan Emilian și Paul Stelian Sucala, sub îndrumarea doamnei conf Dr Simona Motogna (prodecan la Facultatea de Matematică și Informatică UBB Cluj) a reușit un loc 2.
Oricum, felicitări pentru componenții HChecked (Andrei Avramescu, Giuliano De Sabata, Diana Lascu, Roxana Pădurariu) pentru reușita de a ajunge în finala mondială. Sunt sigur că experiența acumulată îi va stimula să mai încerce și în alte competiții și poate să revină la anul în Imagine Cup 2014, a cărui finală mondială se va ține la sediul Microsoft, din Redmond, Washington.