Săptămâna asta e una bogată în produse: pe lângă două tablete (Evolio și Eboda) avem în teste și QWERTY-ul BlackBerry (sosit prin amabilitatea Vodafone), micuțul Q10.
Când zic micuț (119.6 x 66.8 x 10.4 mm și 139 grame) mă refer de fapt la un telefon ce ar fi avut dimensiuni normale acum vreo 3-4 ani, cu un display touch de 3,1 inci, 720 x 720 pixeli (328 ppi, o densitate chiar bună). completat de o tastatură QWERTY clasică, fără elemente avansate de integrare în sistemul de operare.
Cel mai important lucru pe care l-am remarcat până acum este că vorbim de un smartphone ușor (comparat cu ceea ce avem astăzi la modelele de top de pe Android și Windows Phone) și foarte rapid pe o conexiune 4G Vodafone. Mi se pare chiar mai rapid decât Z10.
Carcasa este realizată dintr-nu material plastic negru, are capac de acces la baterie, ușor de manevrat. Tastele sunt și ele de plastic, cu denivelări adecvate ce scot în evidență butoanele, insuficiente pentru a simți rapid tastele pe care ai vrea să le apeși.
Q10 se simte foarte bine în mână – mi-am amintit de perioada în care testam/foloseam telefoane și nu … palete de ping pong .
După cum se poate observa și din imagini, design-ul lui Q10 este unul curbat, toate marginile fiind puțin rotunjite.
Așa cum am mai spus, partea din spate a carcasei este detașabilă, oferind accesul către baterie, slot-ul de microSD și microSIM. Se ajunge foarte rapid la ele.
Vorbind tot de capac, el are un material cunoscut deja fanilor BlackBerry, cu un model distinctiv. Ajută și la o aderență mai bună.
Cu surprindere am constatat că în magazinul de aplicații există clienți de Facebook, Twitter, Skype, similari din punct de vedere interfață cu aplicațiile de pe Android. Rulează chiar foarte bine pe formatul 720×720 al display-ului de pe Q10.
Ce nu îmi place? Se încălzește binișor – asta nu ar fi neapărat o bubă. Mă așteptam să fie integrată funcționalitatea tastaturii în sistemul de operare BlackBerry 10 în sensul că atunci când lucrez într-o fereastră, să știe să reacționeze la fel de bine la apăsarea de taste hardware sau virtuale. Nu se întâmplă așa, prin urmare ești nevoit să apeși când pe display când pe taste.
Să zicem că e la început și e doar un feature lipsă.
P.S.: pozele sunt făcute cu Nokia Lumia 920, în cadrul experimentulu pornit aici.