Moto X, următorul Android lansat de Google va avea ca motto: ”Moto X ascultă și e gata să răspundă”. Cum vă sună asta?
Reclama Rogers care pune accent pe posibilitatea de a vorbi direct cu telefonul Android, care parțial există și astăzi prin Voice Command, aduce în lumină un aspect pe care puțini l-am văzut până acum legat de smartphone: acela că e de fapt un instrument ideal de spionaj.
Unde mergem cu el? Cam peste tot. E tot timpul la vedere, e pregătit să vadă (prin camera web), să asculte (prin microfon), să ne trădeze locația (prin GPS). De ce nu ar fi folosit de NSA în cadrul PRISM drept instrument perfect de monitorizare?
Tare îmi este că fără să ne dăm seama chiar așa și este. Google, Microsoft, Facebook, Apple nu au grețuri în a furniza NSA datele cerute despre utilizatori. Vă face ceva să credeți că prin opțiunea always on, introdusă acum de Google pe Moto X, nu vor fi preluate automat date de la microfon și analizate? Teoretic va ști și să ne identifice vocea și comenzile. Sună frumos dacă informația nu ar ajunge într-un server, de unde să fie făcute baze de date și să putem fi identificați rapid, pe telefon? Iar NSA și prietenii nu investesc mare lucru, lasă marea masă a populației să creadă că au la îndemână un feature cool.
Fix ca soluția de identificare a fețelor produsă de Microsoft și băgată automat de Facebook în sistemul lor sub pretextul că vor identifica mai ușor pedofilii.
Deja există aplicații ce se folosesc de treaba asta pentru a detecta automat locația și a oferi informații despre … nivelul de liniște, relaxare din restaurantele respectice (teoretic, despre restaurante e vorba în aplicația de care vorbesc).
Faptul că Google va activa implicit microfonul și va face din Moto X un spion, gata să interpreteze sunetele și să răspundă la comenzile noastre, ar cam trebui să ne sperie și să ne determine să facem ceva.
După identificarea obișnuinței de navigare pe net și a corespondenței făcută de Google pe motorul de căutare și email, localizarea prin maps, acum vine și înregistrarea convorbirilor și identificarea vocii. Sunt cam multe chestii care ne invadează intimitatea și le acceptăm (unii din noi) fără să ne gândim la consecințe. Toate, în mâinile Google, compania care nu are niciun scrupul în a folosi datele personale pentru a face bani. Mulți bani.
E încă un motiv ce ar trebui să cântărească în decizia de a alege (SAU NU!) un Android. Pentru mine a încă un motiv să încep să stau și mai departe de Google. Completat de faptul că NSA a contribuit la codul sursă din Android!