Ce soluție de securitate folosiți pe un sistem care are nevoie de o încărcare minimală? Până acum mergeam pe Microsoft Security Essentials, livrat direct în Windows 8. De câteva zile laptop-ul soției (un bătrân Acer Aspire 4720Z) dă semne de oboseală. Ca orice persoană cu cunoștințe avansate de IT, am început să studiez atent comportamentul – toate informațiile indicau o activitate intensă la nivelul harddiscului, lucru ce se manifesta într-o viteză de reacție foarte mică.
Una din soluții a fost să mai fac rost de ceva spațiu liber. E primul pas, pe care îl recomand tuturor celor ce se confruntă cu așa ceva. A urmat apoi o defragmentare. Lucrurile s-au mai schimbat, nu fenomenal.
De ce lucrează harddiscul mult? Pentru că nu e loc de scriere, pentru că sistemul nu are suficientă memorie liberă, pentru că ceva scanează pe fundal?
Eliminând primele două variante am decis că trebuie să fac ceva și pentru cea de a treia. Până acum Security Essentials și-a făcut treaba foarte bine, nu am avut niciun motiv să încerc altceva – știu că am revenit la soluția Microsoft tot ca urmare a unei situații similare, când am renunțat la Kaspersky.
De-a lungul vieții mele, trei soluții de securitate au stat mai multe de o săptămână pe sistem: Kaspersky – rulează din ‘99 pe toate sistemele mele, Norton (l-am folosit de când am avut PC până prin 2001-2002) și BitDefender (din 2004 încoace). Și aș mai putea aminte o a patra: TBAV (își mai aduce cineva aminte de el?).
Pe primul și pe al treilea le testasem deja pe laptopul în cauză – mă codeam să pun la treabă Norton, date fiind experiențele nu tocmai plăcute în termeni de încărcare a resurselor din ultimele versiuni testate (2008/2009). Un prieten îmi zicea cu ceva vreme în urmă că ar fi bine să mai arunc o privire peste noile versiuni de Norton, pentru că se pare că sunt schimbate. În bine.
Cu imboldul deja prezent, azi am zis că e momentul să încerc ceva nou: Norton Internet Security 2013. Trial-ul se găsește direct din Google cu o căutare după “norton 2013 trial download”. Link-ul e de pe site-ul din SUA, dar nu cred că deranjează pe cineva.
L-am dat jos, l-am instalat și … surpriză. Instalarea a mers în câteva minute, nu zeci ce minute. Nu a crăpat, nu a dat niciun mesaj de eroare.
După instalare, s-a încărcat în memorie, a preluat controlul pe firewall și a început să scaneze ceva fișiere. Fără impact evident asupra performanței, așa cum eram obișnuit din versiunile anterioare.
Interfața e interesantă, o combinație de nou și vechi, destul de rapidă – mai sunt situații în care dai clic și parcă nu se întâmplă nimic. În mod clar e nevoie de ceva timp pentru a te obișnui cu ea, după un prim contact structura mi se pare puțin cam alambicată.
Revenind: prima chestie care m-a interesat a fost să văd ce resurse ocupă pe sistemul de test. Un Task Manager îmi arată cam 23% din CPU în timpul unei scanări complete – vedeți mai jos captura de ecran.
Discul era spre 99% ocupat în timpul scanării. Sistemul răspundea la comenzi fără lag evident – poate că aici e și meritul Windows 8. Încă nu mi-am dat seama.
Ce mi-a plăcut a fost modul în care, în interfața lui Norton Internet Security 2013, sunt prezentate informațiile despre ocuparea resurselor, cred că e prima dată când văd așa ceva la o soluție de securitate modernă.
Până acum, toate bune. Cu setările implicite, mai puțin modul în care se întâmplă intervențiile de dezinfecție automată, Norton Internet Security 2013 are o șansă pe sistemul soției. Să văd cum se mișcă și dacă reușește să păstreze imaginea bună pe care a dobândit-o după instalare.
Aș putea să fac un test de performanță și de protecție. Cred că voi încerca, numai că, între timp, e cazul să caut ceva rezultate din testele AV.
Voi ce părere aveți de Norton Internet Security 2013? Rămân cu el sau aveți alte sugestii?
Norton se poate intoarce la ceea ce a fost odata. Mai ales ca e un moment in care competitia scartaie putin.
M-ai facut curios. Pana acum foloseam NOD, voi incerca si Norton.La fel ca tine, stiam ca e foarte lent.
De ce nu incerci solutii gratuite? Avira de exemplu?
ESET. Am renuntat la BITDEFENDER la 10 zile după ce achiziționasem licența datorită resurselor ocupate și interfeței stupide. Nu am ce să reprosez la ESET.