Apple. Prezentare. Mare prezentare.
Reminder: “A nu se uita: ora 20:00 – WWDC.”
Important! Pornind de la “ori suntem dezvoltatori iOS, ori nu mai suntem”, la ora 20:00 eram preocupată de cu totul altceva și mi-am amintit de prezentare – importantă, de altfel – odată cu primirea unui SMS.
“Pe noua versiune de Mac OS se vor putea citi cărți din iBookstore”, îmi transmitea, cu încântare, colegul meu Mircea.
Modificările de design sunt evidente între cele două imagini (iOS 7 vs iOS 6), pornind de la schimbarea fontului, a culorilor, modificarea iconițelor aplicațiilor native etc.
Abia târziu în noapte am reușit să iau la răsfoit internetul pentru a afla ce s-a mai întâmplat, și de data asta. Evident, ceva trebuia să fie. Ce a împrumutat Apple de la concurență sau ce a copiat Apple de la concurență? Aceasta a fost întrebarea serii. Răspunsul îl găsiți aici.
Am ajuns la birou, am mai citit una alta, am întors subiectul pe toate părțile și am instalat iOS 7 beta pe iPhone 5 – asumându-mi, bineînțeles, bug-urile și reticențele directorului (meu) tehnic, care cu o propoziție mă îndemna să nu fac update-ul încă și cu trei îmi spunea ce interesant pare a fi.
Control Center în iOS7: se deschide din Lockscreen prin swipe de jos în sus, are o interfață nouă și permite activarea unor funcții mult mai rapid (Wi-Fi, Brightness, Airplane mode etc.). Totodată, aduce posibilitatea de a activa flash led-ul (lanterna) și permite accesarea aplicațiilor Clock, Calculator și Camera.
Prima impresie: toate-s noi și vechi sunt toate. iOS 7 are un design nou, mult mai “light” (fonturi, icon-uri, culori, mai puține butoane etc.) și aduce o serie de modificări în modul de operare al funcțiilor (Notification Center, Spotlight Search etc.) sau chiar al aplicaților Apple (Mail, Camera, Safari etc.). Ionuț scria despre asemănările dintre iOS 7 și Android/Windows Phone, în schimb eu, ca simplu utilizator, pot spune că doar presa de specialitate și cunoscătorii vor vorbi despre lipsa de inovație. Cea mai mare parte a fanilor iOS, cei care se uită la Android precum un utilizator de Windows la cel de Linux, vor percepe schimbările ca fiind interesante, aspectuoase și, de ce nu, chiar spectaculoase. În definitiv, e vorba doar de percepție. De cele mai multe ori, modalitatea de prezentare poate face diferența. Și Apple știe a se prezenta bine chiar și atunci când nu inovează…
Degeaba aș sta să povestesc câteva pagini despre iOS7. Pur și simplu nu are rost: cel mai bine este să vă arăt – vorba aia cu imaginea si miile de cuvinte.
În continuare, puteți vedea diferențele dintre iOS 7 beta (instalat pe un iPhone 5) și iOS 6.1.3 (instalat pe un iPhone 4).
În iOS7, Spotlight-ul poate fi accesat prin swipe de sus în jos (de sus, dar nu de foarte sus – se poate accesa din greșeală Notification Center-ul) și este disponibil din orice “pagină”.
Messages, Calendar – design nou.
Camera: opțiunea de adăugare de filtre foto, permite swipe între funcțiile video, foto, foto în format pătrat și panoramă.
Clock: design nou.
Photos are o interfață nou, imaginile fiind afișate și în funcție de locul unde au fost realizate și sunt organizate în grupuri (Years, Collection, Moments)
Imaginile se pot previzualiza printr-o simplă apăsare a degetului pe acestea.
Prin selectarea unei fotografii, se permite accesul la funcțiile Slideshow, AirPlay etc. S-a adăugat și opțiunea de publicare directă pe Flickr (aplicația Flickr este acum integrată în sistemul de operare, alături de Vimeo), nu doar pe Facebook și Twitter.
Modalitatea de afișare a imaginilor s-a schimbat (fundal alb).
Settings are un design nou. Funcțiile/setările sunt în mare parte aceleași, diferă ordinea și așezarea. De exemplu, accesarea meniului Cellular este acum mult mai simplă (direct din meniul principal, nu din General), iar Control Center-ul poate fi dezactivat din Lock Screen.
Background App Refresh permite aplicațiilor (Stocks și Weather) să actualizeze conținutul în background.
În versiunea beta nu este disponibilă funcția Auto-Brightness.
iCloud Keychain păstrează actualizate parolele și datele cardului bancar pe dispozitivele aprobate de utilizator.
Setările Notes nu permit schimbarea fontului.
Blacklist: blocarea apelurilor (voce/video) și a mesajelor nedorite.
Flickr și Vimeo au devenit aplicații integrate nativ în iOS 7, alături de Twitter și Facebook.
Schimbare de design și în cadrul App Store.
Popular near me – afișează posibile aplicații utile în funcție de locația utilizatorului (de exemplu, cele realizare pentru obiectivele turistice).
Folderele nu mai sunt restricționate să conțină doar 9 aplicații.
Modificările de design sunt foarte evidente în modulul de management al apelurilor, Calls (tastele sunt rotunde și devin transparente la apăsare).
La prima vedere Safari are un design nou și o altă modalitate de afișare a tab-urilor.
Calculator, Compass și Notes au, de asemenea, un design nou.
Printre alte informații utile, Weather afișează acum și o animație în funcție de starea vremii
Și Newstand a trecut prin aceleași modificări de design ca App Store.
Designul iBookstore nu s-a modificat.
Game Center are acum o interfață complet nouă.
Task switcher-ul a fost modificat – pot fi închise mult mai simplu aplicațiile (maxim 3, concomitent).
Notificările arată mult mai bine și sunt mai simplu de folosit.
Sperăm că v-a plăcut comparația. Acum, că aveți toate datele la îndemână, cum vi se pare noul iOS 7?
ai lasat sa se vada coordonatele 🙂
Foarte tare comparatia!!
wallpaperul dinamic e si pe iphone 4? sau macar o sa fie?
Foarte fain articolul! Imi place ideea cu multe poze!