Pirateria este țapul ispășitor pentru tot ceea ce este rău în industria de gaming, dar pe cât de negative ar fi efectele sale, un studiu recent indică posibilitatea ca numerele adesea citate de diverși directori să fie exagerate. Realizat de doi cercetători din Danemarca, acest studiu arată că pirateria realizată prin protocoul BitTorrent nu se ridică tocmai la cantități uluitoare. În perioada în care s-a desfășurat studiul, noiembrie 2010 – februarie 2011, cel mai piratat joc a fost Fallout New Vegas, ce a fost descărcat de aproape un milion de ori, RPG-urile fiind cel mai popular gen piratat, urmat de genul action-adventure, ca Darksiders, cu în jur de 650 de mii de descărcări. Apoi în top a urmat NFS Hot Pursuit, cu același număr.
Studiul intră în detalii despre demografică, distribuția pirateriei în perioada de timp și alte lucruri, dar esențialul este că în jur de 12.6 milioane de IP-uri unice au fost identificate în tot acest proces, nu cele câteva sute de milioane la care s-ar fi așteptat cineva care spune că rata de piraterie este de 99.999999(9)%. Și dacă vreți să vă simțiți mândri de ceva, într-un interviu pentru Wired, a fost dezvăluit că zonele ce au cea mai mare concentrație de piraterie, comparativ cu numărul de cetățeni sunt: România, Croația, Grecia, Portugalia și Ungaria. Cercetătorii au specificat totuși că nu există o legătură strânsă între starea dezvoltării unei țări și rata de piraterie. Nici între piraterie și vânzări pierdute, dar era între notele primite de un joc și cantitatea piratată.
Totuși, pe cât de util ar fi acest studiu la a da peste nasul următorului director care acuză pirateria că i-a omorât cățelul, trebuie atras atenția asupra faptului că nu s-a desfășurat decât pe parcursul a trei luni, și nicăieri nu sunt pomenite țări precum Rusia, China, Brazilia sau India, unde pirateria ne face să părem amatori. Dar în contextul pieței unde jocurile chiar sunt vândute, numerele sunt cu mult sub așteptări.
Material preluat de pe www.games-arena.ro