S-a mai scris o filă în istoria locală a concursului Imagine Cup, creat de Microsoft pentru studenți și tehnologie, transformat acum într-o întrecere de antreprenori. La București, în cadrul Facultății Politehnice, cele 9 echipe finaliste și-au disputat trei locuri în finală, pe structura nouă a competiției: Innovation, World Citizenship, Games. La 10 ani de la creare, Imagine Cup se află într-un moment de cotitură: studenții folosesc tehnologia pentru a crea produse capabile să răspundă/rezolve unei nevoi stringente a omenirii. Și acum contează, la fel ca la început, pasiunea, invovația, numai că se pune accent tot mai mare pe aptitudinile de antreprenor: gândire de ansamblu, viziune, carismă, abilități de prezentare.
Echipa MedScientists, de la Universitatea Politehnică Timișoara a cărei formație îi include pe Andrei Avramescu, Giuliano De Sabata, Diana Lascu, Roxana Pădurariu, mentor Sebastian Fuicu, Lector în cadrul Universității ”Politehnica” din Timișoara, a reușit să facă cea mai bună impresie și să fie desemnată câștigătoarea din acest an a finalei naționale pe World Citizenship – să îi spunem un fel de Software Design, în variantă 2013. Ei vor reprezenta România la finala mondială Imagine Cup 2013, de la St. Petersburg. Finala se va desfășura între 8-11 iulie.
„Suntem pasionați de acest domeniu, iar experiențele persoanelor apropiate care suferă de boli cronice ne-au motivat să dezvoltăm acest proiect și ne-au făcut să credem în ideea noastră. Este greu să spunem câte nopți am lucrat sau prin câte emoții am trecut astăzi, dar cu siguranță nu ne așteptam la locul I. Acum vrem să mergem acasă pentru a munci și mai mult pentru etapa următoare, unde sperăm să reprezentăm România cu succes.”
Proiectul Hchecked reprezintă o platformă de înregistrare și monitorizare a parametrilor sănătății pacienților, ce oferă notificări în timp real în cazul în care parametrii prezintă fluctuații alarmante în contextul predefinit de medic. Se folosesc mai mulți senzori montați pe corpul pacientului, conectați la un smartphone (bănuiesc că e vorba de un Windows Phone) prin Bluetooth care știe să interpreteze datele preluate și să genereze alarme atunci când ceva nu e în regulă. Din câte am înțeles de la Valy Greavu, membru în juriul finalei 2013, demo-ul a funcționat fără probleme. Găsițimai multe informații despre proiect aici.
Mai departe, Innovation e secțiunea în care se bat aplicațiile care duc experiența de utilizator la nivelul următor. Din România va pleca la finala mondială echipa TouchLight, reprezentantă a Universității Politehnice din București. Este formată din Ștefan Alexandru, Bogdan Bîrlădeanu, Bianca Tesila și Vlad Radu. Proiectul prezentat, Seenesthesis,este o aplicație mobilă care le permite copiilor cu dificultăți de vedere să își exerseze memoria tactilă și să cunoască mediul înconjurător prin notificări tactile și audio. Informații mai detaliate despre priect se găsesc aici.
Pentru Games,sunt alese cele mai bune jocuri construite pe platformele Windows, Windows Phone și Xbox. Vertex Army, reprezentantă a Universității Tehnice din Cluj-Napoca și a Universității București, formată din Adrian Soucup, Alexandru Pană, Andrei Grigoriu și Timotei Dolean a fost aleasă câștigătoare. Au creat Equitrilium, un joc prin care personajul principal, un robot, este însărcinat cu misiunea dificilă de a repara nava sa mamă. Fiind singurul robot ce poate efectua această misiune, este responsabilitatea lui de a reface habitat-ul, pas cu pas, într-un mediu plin de enigme. Mai multe detalii despre proiect găsiți aici.
Cu regretul că nu am ajuns să văd finala, îi felicit pe toți concurenții și le urez succes pe mai departe.