Și cu o căciulă specială! Poate părea într-adevăr o secvență de film SF, dar șansele ca într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat acest lucru să devină realitate nu sunt deloc de neglijat. La un astfe de proiect se lucrează deja la Universitatea din Texas, unde o echipă de cercetători împreună cu experții din departamentul de cercetare al celor de la Samsung, pun la cale următoarea limită în ceea ce privește utilizarea device-urilor mobile și manevrarea acestora cu puterea gândului.
Pentru că sună ușor ciudat, de fapt puterea creierului este cea care oferă semnale unor senzori și electrozi montați pe un fel de cagulă experimentală, care măsurând sarcinile electrice din scalpul subiecților au putut cu o acuratețe de 80 până la 95 de procente să identifice intenția utilizatorilor de a alege, spre exemplu, o icoană de pe display. Display care aparține, cel puțin în cazul demonstrației, unei tablete Samsung Galaxy Tab 10.1, că doar este implicat și producătorul coreean în acest proiect.
Implicarea celor de la Samsung a pornit de la intenția de a găsi modalități și mai evoluate de a controla un device mobil. Am văzut în cazul lui Samsung Galaxy S4 importanța pe care coreeni o acordă acesui tip de funcționalitate. Însă până la a se răspândi la nivelul la care să ajungă la îndemâna oricărui utilizator (există inclusiv promisiuni că cagula respectivă va lua aspectul unei pălării sau căciuli normale), trebuie să vedem și mă bucură că și cei implicați în acest proiect au l-au văzut, potențialul pe care o astfel de inovație îl poate avea în ajutorul unor persoane cu disabilități fizice severe.
Ajungem așadar la același domeniu drag mie, al aplicării tehnologiei și în special IT-ului în medicină și avem, ca de atâtea ori, un singur semn de întrebare. Când va putea folosită o astfel de tehnologie? Pentru că, din fericire, este deja evident că ea va deveni utilizabilă.