Îl mai țineți minte pe Big Dog, robotul câine care arunca cu cărămizi de câteva kilograme, urca pante prin pădure și părea în stare să smulgă și copaci din pământ? Era genul de robot care impresiona prin forța pe care era capabil să o etaleze în diferite situații și părea că nimic nu-i stă în cale.
Ei bine, i-am găsit punctul sensibil, acel călcâi al lui Achile, care îl transformă într-un mic cățeluș docil. Apa! Nu este pregătit pentru un asemenea mediu. Asta nu înseamnă că cei care s-au ocupat de acest proiect nu vor lua în calcul pentru viitor și aspectul respectiv.
Până atunci însă, o altă entitate robotizată poate face față cu brio mediului acvatic. Este vorba despre un robot-meduză, dezvoltat de către cei de la Virginia Tech, care poartă numele de Cryo. Și care este total autonom, fiind motorizat de niște acumulatori. Tocmai la acest aspect al autonomiei lucrează cercetătorii care l-au creeat, în încercarea de a-i mări autonomia la perioade mult mai lungi, la nivel de luni de zile, prin captarea energiei de la mișcările de deplasare și înmagazinarea ei in acumulatorii de care dispune. Și dacă tot am vorbit de mișcare, Cryo al nostru se deplasează folosind aceleași mișcări ca ale unei meduze normale, folosind membrana de silicon cu care este învelit.
Dacă există întrebări legate de utilitatea pe care un astfel de robot o poate aduce, având în vedere că cei care au finanțat acest proiect sunt cei de la US Navy, este evident că folosirea în scopuri militare ar fi o primă utilitate. La supraveghere este cel mai simplu. Totuși cercetătorii de la Virginia Tech au vehiculat o utilitate a acestui robot mult mai interesantă. Și anume, folosirea sa pentru curățarea peliculelor de petrol care ajung accidental în apele oceanelor. Sună frumos!
via Wired