După părerea mea le-a luat cam mult competitorilor Google să dea compania în judecată pentru modul ”transparent” prin care își impune serviciile pe zona de mobilitate motorizată de Android. Un grup format din Microsoft, Nokia (cine alții ar putea fi dezavantajați?) și Oracle, denumit Fairsearch, au înaintat o plângere la UE susținând că prin Android, Google obține un avantaj nedrept în impunerea propriilor servicii pe piață.
Cu toate că Android e un sistem de operare ”gratuit” (despre treaba asta am discutat de foarte multe ori – Google dă Android free, dar cine îl pune pe telefoane/tablete trebuie să plătească licențe în special către Microsoft), folosirea aplicațiilor populare gen Maps, YouTube sau Play Store necesită achiziția și preinstalarea întregii suite ce mai include GMAIL, Google Talk, WebKit. Grupul Fairsearch Europe susține că 96% din căutările de pe platformele mobile se fac prin Google.
Nu vi se pare strategia Google mai dibace decât cea folosită de Microsoft pentru impunerea Internet Explorer și, după cum a zis UE, a Media Player?
Sub pretextul unui sistem de operare gratuit, sunt băgate pe gâtul consumatorului o grămadă de aplicații legate direct de serviciile proprii. Ceva pentru care Microsoft a plătit mai bine de 1 miliard EUR comisiei Europene.
Ce părere aveți de treaba asta? Nu de alta, dar în curând cred că vom vedea ceva similar îndreptat și către Apple – dacă e să fiu întrebat, mi se pare că mai multe șanse de reușită ar avea Fairsearch împotriva Apple și a bundle-ului de browser+servicii proprii pe iPad/iPhone. Unde e Opera&co să facă scandal că nu poate să își vândă produsul din cauza faptului că Microsoft scuze, Apple, preinstalează Safari?
via Fairsearch
Oricum eu folosesc toata suita Google pe telefon (inclusiv G+), de asta nu ma plang si favorez telefoanele android comparat cu competitia…
Pana la urma toate isi favorizeaza suita din catalogul propriu, iar utilizatorul de rand are mereu de ales, daca e prea mediocru si nu se intereseaza, vina apartine utilizatorului, nu companiei respective…
Androidul are o optiune prin care nu permite instalarea softurilor care nu provin de pe Google Play, ceea ce mi se pare a fi un “antivirus superior”.