Pe 3 aprilie 1973, Martin Cooper, inginer la Motorola a efectuat primul apel telefonic pe un telefon mobil, apelându-l pe Dr. Joel S. Engel de la Bell Labs. Aparatul folosit era un prototip Motorola ce cântărea peste 1 Kg, avea 22 de cm lungime şi vreo 12 lăţime. Grosimea era de 4,5 cm. Cu aparatul ăsta se puteau vorbi cam 30 minute, timpul de reîncărcare al bateriei era de 10 ore. Pentru ca abia 10 ani mai târziu, adică în 1983, să apară primul model comercial de telefon mobil: Motorola DynaTAC (abreviere de la Dynamic Adaptive Total Area Coverage), cu caracteristici similare.
În 2013, după 40 de ani, telefonia mobilă a trecut prin foarte multe schimbări, diferite mărimi, funcţii, preţuri. Dimensiunile au scăzut, la fel şi greutatea pentru ca apoi să crească la loc. Iar telefonul e acum un mini calculator, mai puţin telefon câteodată.
Constanta de-a lungul evoluţiei (cu nişte excepţii notabile în perioada 2000-2003) a fost autonomia: tot timpul e mult mai mică decât ne-am dorit. Şi parcă e lăsată intenţionat în urmă de producătorii de telefoane mobile a căror direcţie e acum ecran mai mare, performanţă mai puternică, funcţii mai multe.
Da ce faci cu ele dacă la final nu ai cel mai important atu al telefonului mobil (smartphone-ului) – autonomia?
Oare peste 30 de ani cum va fi telefonul mobil?
@Ioane nu ma intelege gresit…si pe mine ma enerveaza autonomia (am zile cand sta aproape tot timpul la incarcat – de exemplu, astazi, cand de dimineata am scos telefonul, am plecat sa-mi duc nevasta la lucru, m-am invartit prin oras…si cu AutoGuard-ul deja a apat 70% din baterie. Am ajuns la lucru, am pus telefonul la incarcat…la 12:00 am plecat…m-am intors la 13:30…si am pus iar telefonul la incarcat (mai aveam 60% din baterie)
Dar cand mi-am luat smartphone…stiam ca vine cu un mare dezavantaj – autonomia. Daca la batranul meu telefon si uitam cate zile au trecut de la ultima incarcare…dar il foloseam doar ca telefon.
Ii ca si cum ai spune ca nu-ti pare normal sa trebuiasca sa bagi benzina in masina de 3 ori pe luna…ca tu ai renuntat sa la bicicleta ca sa te deplasezi mai rapuid…nu sa vizitezi statiile de benzina.
Mai mult…cu cat ii display-ul mai mare…cu atat consumul ii mai mare…
Hai sa fac neste previziuni:
In urmatorii ani o sa vedem des telefoane de 4.5-6″…prin umare, in urmatorii 2 ani autonomia o sa ramana relativ constanta…Dar in doi ani (cand se va atinge plafonul de dimensiune maxima a display-ului)…o sa inceapa sa creasca autonomia. Cu atat mai mult cu cat puterea de procesare incepe sa devina abundenta…si o sa mai incetineasca evolutia puterii de procesare (de ajung la niste praguri tehnologice)…si vor incepe sa se axeze putin si pe economie.
Mai mult, tehnologia LED (nu ma refer la iluminare, ci la display cu matrice LED) o sa mai evolueze…o sa mai scada si consumul de curent (consumul display-ului reprezinta intre 20 si 60% din consumul de curent)
@bolovan
Nu. Dar daca imi iau un telefon nu il tin in standby. Si daca e smartphone nu ma intereseaza timpul de convorbire.
@Ioane sa inteleg ca vrei sa te joci si in specificatiile lor spun ca tine zece zile de jucat? ca nu pricep 😀
Ei iti vand un telefon ce tine 500 ore in stand by (chiar mai mult decat telefoanele mai vechi)…Dar poate sa faca X,Y chestii…dar cu amendamentul ca-ti haleste bateria. cam asta-i situatia reala.
Si acum mai ii o chestie: exact ca la Windows: cat timp turma cumpara…de ce sa schimbam? Sa investim? Cand nu mai cumpara si nu mai putem sa-l prostim….atunci investim mai masiv sa-i oferim autonomie mai mare. De ce cerezi ca telefoanele de la nokia au display ISP si nu OLED? Care-i mult mai economic? Si mult mai performant (din punct de vedere al fidelitatii etc)? Sunt mai ieftine…dar turma nu baga de seama…il limitezi ca deschidere spre alternative…si atunci poti sa-i bagi pe gant cam tot rah…priodusul
@bolovan
ai dreptate, doar intr-o anumita masura. Pentru ca de fapt, telefonul nu mai ce era atunci. Noi il platim ca si produs per ansamblu si vrem sa ne folosim de toate functiile oferite.
Nu ma incalzeste cu nimic ca daca nu folosesc optiunile smart din telefon, sau daca e permanent cu ecranul inchis, autonomia e mai mare. Daca mi se spune ca poate sa faca X,Y chestii, vreau sa le fac. Si bateria sa tina suficient de mult incat sa pot face acele chestii cand sunt departe de o sursa de alimentare.
Asta e de fapt situatia reala.
@Ioane
Am un samsung galaxy S Advance (baterie mica, de 1500 mA)
Am fost in Italia, si cum acolo n-am pornit datele in roamning, si nici Wifi-ului…o incarcare tinea paroximativ 6 zile (da…de sunat eram sunat…de parca eram centralista)
Un prieten, ce are un S2 parca…a reusit sa-l tina bateria aproximativ 12 zile. Adevarat, a fost folosit doar pe post de telefon (adica functia de baza).
Prin urmare, autonomia a crescut (vechiul meu telefon, avea baterie de 1000 mA, si o autonomie de 5-7 zile)…asta in conditiile in care ecranul ii mult mai mic si nici nu avea senzorul de proximitate ca sa inchida display-ul cand il tin la ureche (deci o eficientizare mai buna a consumului).
Mai mult, daca ne uitam la specificatii (care-s destul de reale)…autonomia smartphone-urilor ii mai mare decat a unui telefon obisnuit.
Ii exact ca la masina…consumul mediu ii de 5l/100…dar daca-i dai talpa…ajunge si triplu consumul…
Autonmia trebuie evaluata in raport de facilitati.