Datorate unei decizii a Curții Supreme de Justiție a statului mexican, conform căreia cei de la Apple au interdicție de a înregistra denumirea de iPhone pe teritoriul acestei țări. Motiv pentru care, vânzările de iPhone în Mexic se desfășoară pe un traseu mai sinuos decât cel obișnuit.
Decizia instanței amintite mai sus vine ca urmare a tentativei celor de la Apple de a anula, în 2009, drepturile de marcă pe care o companie mexicană care se ocupă cu activități de call center, denumită Ifone, pe motiv că acea denumire nu era utilizată. Lucrurile au avansat, compania Ifone fiind tentată de posibilitățile financiare ale celor de la Apple, dar și de istoricul pe care îl au în situațiile asemănătoare. Care situații, s-au rezolvat de fiecare dată prin acorduri mutuale care au implicat sume cu multe zero-uri.
Ultimul caz foarte similar cu cel din Mexic, s-a petrecut în Brazilia, și se pare că se îndreaptă spre o rezolvare amiabilă între cele două părți, una alegându-se cu denumirea, cealaltă cu o sumă frumușică de bani. Conform celor de la The Wall Street Journal, o plângere oficială a companiei mexicane a fost deja înregistrată, la fel și o cerere de plată a unor daune financiare, care, conform legii mexicane, se pot ridica până la 40 de procente din valoarea vânzărilor de produse care au folosit denumirea care face obiectul disputei. Având în vedere că în mare a fost deja înaintată o sumă, cel mai probabil, toată afacerea va deveni o chestiune de negociere.
Și uite așa vedem cum, în ciuda proceselor mari și devenite deja celebre, cum ar fi cel cu Samsung, Apple se trezește cu bețe în roată din partea unor entități relativ mici, în niște țări oarecum îndepărtate. Nu demult aminteam despre problemele din Rusia, care se încadrează în același tipar.