Până acum am vorbit despre Ubuntu pentru desktop și Ubuntu for Phones. A sosit momentul să vedem cum arată sistemul de operare Ubuntu optimizat pentru tablete. Canonical a dat astăzi informații despre versiunea sa de Linux pentru tablete, creată special pentru a înlocui versiunile actuale de Android. Aparatele pe care va rula la început sunt cele din seria Google Developer, adică Nexus, Nexus 4, Nexus 7 și Nexus 10.
După cum era de așteptat suportă multitouch și merge pe platformele ARM cu toate că opțiunea mai indicată ar fi dual-core A15 CPU și 2GB RAM pentru tabletele de 7-10 inci, și quad-core A15 sau x86 CPU plus 4GB RAM pentru cele de 10-12 inci.
Sesizați puțin diferența între propunerea Microsoft cu Surface ce vine în variante separate de WIndows pentru platforme harwdare diferite? Ubuntu merge și pe ARM și pe x86, cu aceleași aplicații și funcționalități. Și dacă îi iese planul, Canonical va avea același sistem de operare, cu aceleași aplicații pe desktop, smartphone și tabletă. Exact ceea ce Microsoft visează și încă nu reușește să implementeze. Pragul la care Canonical va realiza unitatea de platformă este versiunea 14.04 LTS, programată pentru aprilie 2014.
Specificul Linux e prezent și în zona de smartphone/tablete: mai mulți utilizatori pot folosi aparatul, un home screeen similar în care bara de aplicații apare prin swype.
Pe măsură ce informațiile se acumuează despre Ubuntu for Phones respectiv for Tablets, imaginea viitorului computingului începe să prindă formă și ne arată că la fel ca și Microsoft, Canonical vede unitatea între ecranele de PC, tabletă și smartphone. O unitate ce va atrage după sine cel mai probabil rămânerea într-o singură platformă a utilizatorului, atras de facilitățile unui mediu comun de lucru.
De la planuri la realitate și de aici la acceptul pieței e drum lung. Așa că nu e cazul să ne entuziasmăm prea repede.
Și totuși, dacă privim materialul de mai jos parcă avem de ce:
via Ubuntu
@bolovan
Da, vorbesc de toata interfata. Si eu iti spun de cateva zile ca problema majora pentru Ubuntu va fi sa gaseasca o solutie functionala pentru o interfata unitara.
@Ioane …da…stiu…te dadeia in vant cand erau la moda…acum ca microsoft a schimbat tactica…
Si acum are kde-ul screenlets…ba chiar am senzatia ca gnome3 o face chiar mai bine…cu toate astea…eu tot prefer interfetele simple (de cand ma stiu eu)…gen xfce4 sau mate (un fork de gnome2)
Practic tu te referi la toata interfata. Interfata nu inseamna doar fereastra desenata…(sau un patrat cum ii in cazul windows-ului). Interfata inseamna inclusiv functiile ce tin din de interactiunea elementelor de pe ecran cu functiile aplicatie. Adica, butonul el stie multe sa faca…Pana si patratul ala de microsoft stie sa faca ceva mai multe decat sa genereze un eveniment cand apesi pe el. Ma rog…ii ceva mai complicat. dar in ansamblu…se pare ca vorbim de acelasi lucru.
Si amu…cand ma uit la flmuletele…chiar daca nu-s fan ubuntu…parerea mea ca-i mai bine gandita si mai functionala interfata de ubuntu decat interfata de android (nu zic ca-i cu ani lumina inainte celor de la Windows 8…stiu…nu trebuia sa o spun..dar stiu ca te oftici cand zic :P). Pare extrem de promitator…dar ce ramane de vazut (si aici am rezervere mele)…cum reusesc sa faca o interfata comuna dintre tableta/telefon si PC.
@bolovan
Chestiune de preferinta. La un moment dat mi-au placut transparente si efectele din W7, Mac OS, inclusiv tot ceea ce aducea Compiz. Acum nu ma mai dau în vant după așa ceva: am nevoie de o interfață rapidă care să îmi prezinte informația așa cum doresc – cum era odată un KDE 3 cu screenlets.
Revenind: nu ma refer doar la layout, desi asta e unul din aspectele cele mai importante in cazul folosirii pe smartphone/tableta/desktop. Ci la tot ce sta in spatele layout-ului: engine-ul de randare, icon-uri/tile-uri, layere-e, etc.
@Ionut tie-ti pare solutia celor de la microsoft ok…mie-mi pare de porc. Nu de alta, dar desenarea a 3 patrate colorate…nu se poate numi interfata…chiar si animata (overlay). Sincer…din punctul meu de vedere…nici daca se mai straduiau 10 ani nu reuseau sa faca o interfata mai putin ergonomica. Acum, nu ca cea de la google ii perfecta…ca nu-i perfecta…doar nevasta mea ii perfecta…daca nu crezi, poti sa o intrebi.
Stai…ca poate noi discutam de acelasi lucru, tu te referi la layout-ul interfetei? La modul in care interactioneaza cu posesorul de deget? Sau la modul de lucru din spatele interfetei?
@bolovan
E vorba despre layout-ul aplicatiei nu neaparat despre functionalitatea interfetei. E o provocare pe care Google nu a reusit sa o rezolve. Solutia Microsoft cu tile-uri pare ca e o abordare ok.
Sa vedem ce reusesc cei de la Canonical.
@Ioane ti-am mai spus…provocarea nu-i sa faci portabil de pe X86 pe ARM, pe etc…ci sa faci o itnerfata cat de cat comuna. Stiu ca in windows nu se obisnuieste…dar in linux problema asta ii de mult eradicata.
Sa nu uitam ca debian-ul ruleaza de ceva ani pe i386, AMD64, PowerPC, SPARC, ARM, MIPS, S390, IA-64 oficial. Si neoficial cam pe tot restul.
Am vazut KmyMoney portat pentru android (ii relativ simplu de portat). Si asta chiar daca-i o aplicatie facuta pt x86 si KDE. Mai mult, spre deosebire de Windows…unde trebuie rescrisa aplicatia doar ca sa o faci functionala intre buildurile de windows…sub linux, de multe ori aplicatiile merg fara nici o modificare…iar in foarte multe cazuri, modificarile sunt minime.