Nu sunt prea multe de spus despre evenimentul organizat de Sony , la care presa de specialitate ar fi trebuit, sau mai degrabă s-ar fi așteptat să vadă consola cea nouă. Și asta pentru că cei de la Sony ne promiseseră “descoperirea viitorului”. Am spus înca de atunci că este un teasing folosit în scopuri de marketing, care nu înseamnă neapărat că ne va fi dezvăluită consola.
Nu a fost arătată, pentru că este încă în faza de prototip. Nu s-a specificat nici o dată de lansare, pentru că probabil nu se știe încă nimic legat de finalitatea exactă a acestui proiect. S-au vehiculat însă caracteristicile tehnice ale consolei. Conform celor de la Games Arena:
“Cel mai important dintre toate este procesorul, un x86-64 AMD cu 8 nuclee, ceea ce înseamnă că PlayStation 4 este în esență un PC. Nu are un procesor Cell, așa că programarea pentru el nu va fi dificilă, iar portarea jocurilor către PC ar trebui să fie ușoară, fiindcă este un PC. Procesorul grafic este tot un AMD, cu o putere de 1.84 TFLOPS, a cărui detalii exacte nu sunt cunoscute. Consola/PC-ul va dispune și de 8 GB de memorie comună pentru video și sistem, spre deosebire de PS3, ce este de tip GDDR5, adică memoria aceea foarte rapidă găsită în plăcile video.”
Și dacă Sony a făcut tărăboi fără prea mult conținut, au existat voci care au acuzat concurența că a folosit un marketing și mai neconvențional pentru a atrage atenția asupra unui produs competitor. Este vorba despre Xbox 720 și implicit despre Microsoft. Ceea ce a alimentat aceste teorii este faptul că exact în ziua evenimentului Sony, unul dintre cei care dezvăluiau detalii despre Xbox site-urilor de specialitate, a fost scuturat de poliția australiană.
Este vorba despre celebrul “leaker” SuperDaE, care se pare că este sursa celor de la Kotaku pentru acest subiect. Și care a fost controlat de poliție pe baza unei plângeri făcute de mai multe companii. Numai că în capul listei se află… Microsoft.
Coincidență sau intenție, cert este că mulți cititori (și îi avem aici ca referință pe cei de la Cnet și TheVerge) au considerat mai palpitantă această poveste decât evenimentul Sony. Oare dacă la nivel de console de gaming se folosește manipularea media, mai are rost să ne mirăm că este aplicată cu atâta succes în politică?