Tocmai când credem că momentul a fost depășit, și că discuțiile despre un model de iPhone low cost sunt de domeniul istoriei, lucrurile par să se agite din nou. Și de această dată vocile par să vorbească în cunoștință de cauză.
În primul rând, vreau să facem disctincție între un aparat Apple low-cost, care să folosească materiale mai ieftine și bineînțeles de o calitate îndoielnică, și un telefon de tip iPhone Mini, care pare destul de plauzibil, și pe care, așa cum am văzut, îl recomandă înclusiv analiștii.
Despre a doua variantă nu are rost să mai discutăm, părerea este aproape unanimă că este o mișcare ce va ajuta Apple și care, mai devreme sau mai târziu, se va întâmpla. Un iPhone Mini, se va bucura de un succes destul de mare. O confirmă și evoluția iPad Mini, este o rețetă de succes.
Varianta cu telefonul low-cost, dedicat în special pieței din China, nu a părut veridică încă de la început. Apple nu este compania care să folosească în fabricarea harware-ului său materiale de calitate slabă. Au dezmințit-o înclusiv ei, pe cale oficială. Tocmai de aceea, am ignorat alte dezbateri pe marginea subiectului, deși ele au existat.
Apare acum o nouă voce în acest tăvălug de informații legate de subiectul nostru. Și este vocea lui John Sculley, fost CEO la Apple, o persoană cu destul de mulă greutate pe vremea în care activa în cadrul companiei. Omul susține că, pentru a rămâne competitivă în ceea ce privește prețurile, compania trebuie să găsească soluții pentru a reduce costurile cu materialele din care sunt făcute componentele mari ale aparatului. Având în vedere că declarația făcută de John Sculley celor de la Bloomberg vine la scurtă vreme după vizita lui Tim Cook în China, context în care discuțiile avute ar fi putut aborda și astfel de subiecte, apele nu par deloc liniștite în ceea ce privește iPhone-ul low-cost fantomă.
Și nici la alte nivele pentru compania din Cupertino. Pentru că dacă tot vorbim de Apple, trebuie să spunem că Jerry McDougal, Retail Vice-President în cadrul companiei, și văzut ca un posibil înlocuitor al Senior Vice-President-ului și totodată șef peste retail-ul Apple, John Browet, demis la sfârșitul anului trecut, și-a anunțat plecarea din cadrul Apple, motivând că dorește să petreacă mai mult timp cu familia.
Toată această vânzoleală de personal, combinată cu evoluția nu tocmai fericită a acțiunilor Apple la bursă, dau o senzație ciudată, dar în același timp justificată: e greu să ții lucrurile în frâu așa cum o făcea Steve Jobs. Sper ca cei de la Apple să își găsească echilibrul care îi caracteriza într-o vreme, pentru că este înspre binele tuturor.