Steve Ballmer a numit HTC 8X the real windows phone. Cu 8X, HTC speră să își revină și să fie din nou compania numărul 1 pe piața telefoanelor cu Windows. Are însă 8X potențialul anunțat?
HTC 8X este pentru moment aparatul de top al HTC pe platforma Windows Phone 8 și în același timp produsul pe care Microsoft îl consideră adevăratul Windows Phone. Drept urmare e de la sine înțeles că ambele companii și-au pus mari speranțe în aspectul și performanța lui HTC 8X pentru a trage în sus vânzările noii platforme.
Am avut ocazia să testez ceva vreme două sample-uri de 8X, cu comportament destul de diferit. Într-un fel este o parte a explicației pentru care nu am apucat decât acum să scriu acest review. Una peste alta, 8X are un cuvânt greu de spus. Să vedem de ce.
Design: HTC iese din tiparul ultimilor ani
Fanii HTC știu foarte bine că în 2011 și 2012 HTC și-a bazat design-ul aparatelor pe un tipar clar: o platformă comună (Sensation de exemplu) în care au combinat diverse dimensiuni și configurații hardware. Pentru 8X HTC a înțeles că dacă vrea să creeze un aparat care să conteze pe piața Windows Phone trebui să schimbe ceva în coneptul de design, fundamental dacă se poate. Și a reușit foarte bine.
8X reprezintă rezultatul punerii în pratică a conceptului de libertate de alegere aflat în spatele sistemului de operare Windows Phone. Ca urmare, veți putea găsi pe piață HTC 8X în mai multe culori: California Blue (unul dintre modele pe care le-am testat și eu), Graphite Black (sample-ul testat), Flame Red și Limelight Yellow.
Dacă ar fi să aleg între modelul megru și cel albastru, aș merge pe albastru. Ideea de oferire a produsului în mai multe culori se aseamănă cu posibilitatea de schimbare a culorilor tile-urilor din interfața Windows Phone.
HTC 8X este construit pe o carcasă de policarbonat (în partea din spate) împreună cu un display Gorilla Glass 2, Super LCD2 ce acoperă toată partea frontală. Aparatul este extrem de subțire: doar 10 mm grosime fapt pentru care HTC a decis că trebuie să îl facă compact, fără opțiuni de scoatere a bateriei în ideea de a-i oferi o structură legată care să nu se distorsioneze la apăsare sau impact.
Privind HTC 8X ai putea spune că ai în față o structură dreptunghică, clar delimitată. Toate colțurile sunt însă rotunjite iar carcasa este la rândul său curbată, dând o formă ergonomică telefonului.
Pe partea din față găsim cele trei butoane clasice touch de pe un Windows Phone: back, home și search, puse în afara display-ului propriuzis. În zona superioară este prezentă fanta difuzorului și imediat lângă ea, în partea stângă este prezentă camera frontală. În cealaltă parte, invizibil la o primă privire aveam un LED de avertizare care se aprinde roșu când telefonul nu mai are baterie sau este pus la încărcat și apoi se transformă în verde când bateria ajunge la 100%.
Sticla de pe fața aparatului cu aproape 1 mm mai sus decât marginea carcasei și puțin mai la interior. Așa se face că delimitarea plastic/sticlă este obținută elegant. Ce nu îmi place la acest tip de montaj este că sunt mari șanse ca marginea să se desprindă – pe câteva sample-uri am observat această problemă.
Pe latura din stânga HTC nu a folosit nicio fantă și niciun buton, obținând o zonă continuă, cu un finisaj remarcabil. Pe partea dreaptă avem butonul de volum, cel de activare a camerei și ușița ce maschează compartimentul ce găzduiește microSIM-ul. Sus, sunt poziționate simetric butonul de volum și jack-ul audio în timp ce în partea inferioară a smartphone-ului avem poziționat pe mijloc slot-ul microUSB.
Pe spate domină sigla HTC gravată în materialul din policarbonat pusă exact pe centrul aparatului. Sub ea, puțin mai jos avem sigla Beats – HTC 8X beneficiază încă de rezultatul colaborării dintre HTC și Beats cu toate că taiwanezii s-au despărțit de compania lui Dr Dre & Co. Imediat sub logo-ul Beats se află un dreptunghi plin de găurele ce delimitează poziționarea difuzorului extern.
Camera de 8 MP de pe HTC 8X este așezată pe spatele aparatului, în partea superioară exact pe centru. Lângă ea este LED-ul FLASH. Interesant de notat că nu există niciun fel de denivelare sau protuberanță în dreptul camerei, așa cum probabil v-ați fi așteptat.
Tot ansamblu de mai sus cântărește 130g – nu e deloc un aparat greu. Dimensiunile lui 8X sunt și ele ușor de acceptat: 132.4 x 66.2 x 10.1 mm pentru un smartphone cu display de 4,3 inci. Aparatul se ține foarte bine în mână și șansele să fie scăpat pe jos în mod accidental sunt reduse de faptul că materialul din policarbonat al carcasei are o aderență bună.
Display: Super LCD 2 cu Gorilla Glass 2
HTC a optat pentru folosirea în HTC 8X a unui display Super LCD 2, curbat, protejat de tehnologia Gorilla Glass 2. Panel-ul este laminat optic – asta se face că imaginile afișate pe display nu au senzația de adâncime și că apar în spatele unui perete de sticlă. Ele sunt natural proiectat direct pe suprafața ecranului. Culorile afișate sunt apropiate de realitate, cu o intensitate deosebită. Marginea neagră a ecranului aproape că nu se distinge de ecranul propriuzis, culoarea neagră fiind destul de aproape de ceea ce poate genera un display AMOLED.
Sistemul de operare Windows Phone poate lucra cu trei niveluri standard de luminozitate, diferențele între ele fiind semnificative atât în ceea ce înseamnă consumul cât și calitatea imaginii afișate. Pe 8X merită să fie folosite culori deschise pentru că experiența de folosire e mult mai plăcută.
Privit în comparație cu seria precedentă de aparate Windows Phone de la HTC, 8X e un salt imens înainte.
Hardware: dual-core, NFC, LTE
Pe lângă design HTC a acordat o atenție deosebită și setului de componente hardware pe care le-a inserat în HTC 8X. Pornind de la un procesor dual-core Qualcomm MSM8960 Snapdragon la 1,5 GHz, la cipul grafic Adreno 225, la prezența unui cip NFC, LTE, omniprezentul GPS, o cameră de 8 MP f/2.0 principală și una de 2,1 MP frontală. Stocarea de pe 8X e asigurată de cei 16 GB preinstalați și 1 GB RAM. Pentru prima dată pe un Windows Phone de la HTC avem și un cip WiFi 802.11 a/b/g/n, dual-band. Bateria asociată configurației este de 1800 mAh.
Pentru zona audio, așteptările legate de integrarea Beats audio nu trebuie să fie foarte mari. La fel ca în cazul aparatelor pe Android avem de a face cu un egalizator software ce se activează atunci când e detectat un set de căști Beats și face ca partea audio redată prin ele să sune ceva mai bine. Nu neapărat semnificativ mai bine din punctul meu de vedere.
Camera foto: peste medie
Am avut experiențe mixte cu camera foto de pe HTC 8X. Pe primul sample testat exista aproape permanent o urmă roz în fotografiile făcute, indiferent dacă erau cu bliț sau fără. Niciun update software nu a putut să elimine acest inconvenient. Pe modelul mai nou (pe negru) problema nu mai există.
Calitatea pozelor făcute trece puțin peste media HTC. Sunt sub cele reușite de One S sau One X, mai ales atunci când e folosit blițul în condiții de iluminare mai slabe.
Modulul software de management a camerei foto știe să detecteze fețel din cadru și să facă automat focalizarea corectă. Ajută la obținerea unor materiale mai bune în cazul pozelor de grup. În rest, camera se comportă normal. Aceleași observații se mențin și pentru modulul de filmare, unde trebuie amintit că se poate înregistra la 1080p@30fps cu focalizarea auomată continuă.
Vedeți mai jos câteva din pozele realizate cu HTC 8X. Dacă vă interesează în mod explicit calitatea pozelor pe un Windows Phone, atunci s-ar putea ca 8X să nu fie ceea ce căutați.
Software: aroape nimic extra
De-a lungul vremii HTC și-a obișnuit utilizatorii cu sofwtare personalizat, preinstalat pe aparate. Este un plus cu care taiwanezii încă se mândresc și care e foarte apreciat de fani. Personal aleg întotdeauna HTC Sense atunci când vine vorba de un aparat pe Android. În zona Windows Phone HTC nu a putut aduce mai nimic din personalizarea de pe Android via Sense. Cu toate astea, pe Windows Phone 7.5 a reușit să aducă câteva module software – cel de navigație în mod special – cu care să facă mai atractive produsele.
Pe Windows Phone 8, cu referire directă la HTC 8X, integrarea dată de HTC e minimală: șase aplicații din care doar Photo Enhancer e cu adevărat utilă. Așa că odată ce ați ales 8X vă veți baza exclusiv pe colecția standard din Windows Phone și pe aplicațiile din Windows Phone Store.
Schimbări semnificative față de Windows Phone 7.5, în afara celor cunoscute deja legate de tile-urile de diferite dimensiuni, integrarea wallet, folosirea NFC, camera familie etc. nu veți avea.
E prezentă în schimb partea de setări asociate attentive phone – folosindu-se de senzori HTC 8X poate să își dea seama că este ținut în buzunar și să seteze automat volumul mai tare și să activeze vibrațiile.
Performanță: mult mai bun decât predecesorii săi
Performanța asociată lui 8X e în mod evident mai bună decât a tuturor celorlalte aparate din seria Windows Phone 7.5 de la HTC sau alți producători. În special datorită folosirii unui procesor dual-core la 1,5 GHz ce face ca sistemul de operare să se miște extraordinar de bine. Nu se pune problema de vreo întârziere indiferent de operația pe care o executați.
Browsing-ul via internet explorer 10 de pe Windows Phone 8 e în general plăcut, cu micile inadvertențe de focalizare, activare a opțiunilor de copy & paste încă prezente în sistemul de operare. Nu există integrarea Flash și nici Silverlight.
L-am trecut prin câteva din testele clasice ca să obțin o comparație cu alte modele. În unele benchmark-uri diferențele nu sunt chiar atât de evidente.
Pentru WP CPU, HTC 8X a obținut o valoare de 00:50.952 s, față de 1:20.130 de pe Lumia 900.
Multibench și Multibench 2 arată din nou o diferență semnificativă de performanță în favoarea lui 8X prin comparație cu Nokia Lumia 900. Lucru confirmat și de Antutut Benchmark în care Lumia 900 a obținut 2590 de puncte și HTC 8X 11393.
HTC a făcut aproape întotdeauna aparate bune din punct de vedere hardware. Problemele lor au fost (și le-am semnalat mereu) asociate autonomiei. Pentru 8X, cu un procesor dual-core de 1,5 GHz și un display de 720 x 1280 pixeli HTC a inserat o baterie de doar 1800 mAh. În mod curios, autonomia reală e mai bună decât m-aș fi așteptat și cu toate astea sub ceea ce aș fi avut nevoie. Să fiu mai clar: HTC 8X poate fi folosit o zi întreagă cu conexiunea de date activă și cu luminozitatea dată la minim. Încărcat 100% dimineața, folosit pentru Twitter, email & Facebook destul de mult, 20 de minute de convorbire și spre finalul zilei tot mai aveam puțin peste 10%. E un comportament destul de bun. Pe de altă parte, pentru rularea în buclă a unui material video, cu toate setările de power management active am reușit aproape 6 ore de autonomie.
Concluzie: un Windows Phone reușit, dar se poate și mai bine!
Și am ajuns aproape de final. HTC 8X e un Windows Phone 8 reușit, fără îndoială. Din păcate nu este cel mai bun Windows Phone pentru că are încă multe lipsuri, unele importante, altele poate subiective.
Am petrecut mult timp în compania a două modele 8X și pot să spun cu siguranță că îmi place aparatul, dar aș fi vrut ceva mai mult plus câteva modificări.
Un bug enervant de care vă veți lovi și puțină lume amintește de el este legat de faptul că butonul de pornire/oprire e poziționat în partea superioară și e puțin ridicat peste carcasă. Când aveți aparatul în buzunarul pantalonilor și vă aplecați veți putea foarte ușor să resetați aparatul fără să vă doriți acest lucru. Apoi, cu nevoia crescândă de a avea tot mai mult spațiu de stocare disponibil pentru poze, aplicații sau filme, cei 16 GB standard devin rapid insuficienți. 8X nu are slot microSD și asta e un mare dezavantaj.
Destul cu elementele negative. Părțile pozitive sunt mult mai numeroase și poate mai importante. Desgin-ul industrial, greutatea redusă și forma ușor de ținut în mână recomandă 8X celor ce vor un aparat de consum casnic (și nu intensiv așa cum l-am testat eu).
Viteza procesorului Snapdragon S4 e remarcabilă și combinația dintre sistemul de operare, cantitatea de memorie (1GB) și procesor fac casă bună. Display-ul Super LCD2 e o adiție deosebit de bună, imaginile afișate fiind clare și strălucitoare. Camera de 8 MP nu e cea mai bună de pe piață dar nici nu o să vă dea mari bătăi de cap. Prezența LTE, NFC, GPS și dual-band WiFi sunt iarăși plusuri notabile.
Privind produsul per ansamblu, 8X e cel mai bun Windows Phone făcut de HTC până în acest moment. Niciun dubiu în direcția asta. Fanii HTC pot să îl aleagă pentru upgrade fără nici cea mai mică ezitare.
Dar când vine vorba despre un cel mai bun Windows Phone 8 am câteva ezitări și nu cred că acum aș putea să îi acord acest titlu. Nu până nu pun mâna pe Lumia 920 ca să mă lămuresc. Până atunci rămâne un produs ce trebuie avut în vedere pentru o eventuală achiziție – din păcate nu la prețurile practicate de Orange.
Ca de obicei gândiți-vă bine dacă merită să dați banii pe aparat plus un abonament măricel de care s-ar putea să nu aveți nevoie sau să mergeți pe varianta cumpărării la liber și asocierea lui unui abonament deja existent. Rețineți și că net-ul trebuie să fie prezent pe 8X pentru că altfel pierdeți jumătate din farmecul și puterea lui Windows Phone 8.
Evaluare: 8,5
Preț: începând de la 89 EUR la Orange
Informații: http://www.htc.com/ro/smartphones/htc-wp-8x/
Pro:
– display bun
– performanță ridicată
– design interesant
– dimensiuni reduse
– materialul carcasei
Contra:
– autonomia
– lipsa unui slot microSD
– lipsa integrării mai multor aplicații HTC
Specificații tehnice:
Sistem de operare | Windows Phone 8 |
CPU | Qualcomm MSM8960 Snapdragon, 1.5 GHz dualc-ore |
Memorie | 1 GB RAM /16 GB stocare |
Video | Adreno 225 |
GSM | 2G, 3G, 4G |
Display | 4,3 inci, Super LCD 2 protejat cu Gorilla Glass 2 |
Rezolutie | 720 x 1280 pixeli, 342 ppi |
Conectivitate | WiFi dual-band, NFC, A-GPS, microUSB, Bluetooth |
Dimensiune | 132.4 x 66.2 x 10.1 mm |
Greutate | 130 g |
Camera foto | 8 MP, autofocus, LED flash
2,1 MP secundară |
Senzori | Accelerometru, proximitate, compas |
Baterie | 1800 mAh |
[nggallery id=15]
@Roly
Depinde ce vrei sa faci. Cred ca 1gb de trafic ar trebui sa fie decent.
@Rosu
Mersi!
Foarte bun review-ul. Printre putinele care au vazut si minusurile lui 8x. Felicitari!
Frumos articol. Care din abonamentele orange merita luat?
@michael
Astept si Lumia 920. După ce îl testez o sa mă pot pronunta. Dar da, pretul e cam mare.
Interesant, dar tot spre Lumia 920 as inclina. Am vazut ca a aparut in oferta emag, dar pretul e putin cam mare 😀