Când spun luptă, să știți că o fac la modul cel mai serios. Este un război de protest împotriva creșterii exagerate a supravegherii video în spațiile publice, ajuns la limita legalității, care presupune distrugerea camerelor de supraveghere. Dacă vă spun că se întâmplă în Germania, o țară civilizată, dar recunoscută pentru amploarea supravegherii, pentru îndârjirea grupurilor de activiști, dar și pentru rigoarea de care dau dovadă forțele de ordine, am creionat deja mediul în care se desfășoară această competiție.
Vă arătam cu ceva vreme în urmă, că există și se caută diverse mijloace de a combate supravegherea video exagerată și aflată în creștere. Camover, căci acesta este numele sub care se organizează competiția despre care povestim, propune un stil mai agresiv, ilegal, riscant pentru cei ce decid să intre în această horă. Fiecare echipă, care se organizează după câteva reguli elementare, trebuie să distrugă cât mai multe camere de supraveghere, să filmeze toată acțiunea și să o posteze pe site-ul “oficial” al competiției. Dacă nu este închis de autorități. 🙂
Se punctează fiecare astfel de acțiune, se stabilesc clasamente, se acordă bonusuri pentru metode inovative de a distruge camerele de supraveghere, există chiar și un “purtător de cuvânt” cu care cei de la The Guardian au stat de vorbă și care a confirmat caracterul de mișcare de protest la adresa supravegherii excesive a domeniilor publice. Lucrurile par destul de bine organizate.
Din păcate nu s-a spus nimic despre vandalizarea care vine odată cu distrugerea camerelor. Din fericire, nu cred că este o mișcare foarte amplă și tind să cred că este mai degrabă o acțiune a câtorva activiști. Din păcate, poate crește foarte rapid în popularitate, cum se întâmplă cu orice fenomen de acest gen. Iarăși din fericire, nu cred că organele de ordine din Germania, nu vor reacționa. Din păcate, interacțiunile dintre activiști si polițiști pot degenera. La fel de bine, aceste acțiuni pot să se mute în afara granițelor Germaniei. Până la urmă, Londra este un teatru de joacă mult mai bogat în provocări pentru Camover.
Este un mecanism de acțiuni, fericite sau nefericite, care nu aduce nimic benefic. Atât timp cât nu faci ceva ilegal, de ce ar trebui să te deranjeze camerele de supraveghere?
Chiar sunt curios care este părerea voastră, pentru că, nu reușesc să mă lămuresc încă dacă să o consider doar o formă de protest inedită, sau doar o formă de exprimare a unor indivizi puși pe fapte urâte. Dacă vă ajută să vă faceți o idee mai bună, urmăriți și filmul de mai jos.
Imi place 🙂 bravo lor
La fel am vazut-o si eu… dar mi-era teama ca am imbatranit 🙂
Tot o forma de vandalism este. si nu va duce nicaieri, doar la inca un set de arestari.