A trecut ceva vreme de când am scris ultima dată despre inițiativa Ateliere Fără Frontiere. Se întâmpla pe vremea în care eram încă la CHIP și scriam zilnic pe blog. Ca și la vremea respectivă consider că merită ca lumea să afle despre inițiativele ce își propun să aducă echipamente IT celor ce ar avea nevoie de unele dar nu își pot permite achiziția lor. Ateliere Fără Frontiere cu asta se ocupă: e o organizație ce colectează de la firme/persoane fizice calculatoare, le recondiționează și apoi le donează celor ce au nevoie de ele, cu tot cu o selecție de software, inclusiv un sistem de operare licențiat.
Pentru 2013, Ateliere Fără Frontiere lansează ASSOCLIC pentru 2013, în cadrul căruia vor fi donate, în două etape, încă 1000 de calculatoare recondiționate. Anunțul a fost făcut în cadrul evenimentului ”Hall of Fame” Assoclic, unde s-au premiat proiectele cu cel mai mare impact din 2012 ce au fost alese din 184 de proiecte înscrise în program.
Au câștigat Asociația Authelp Harghita (Miercurea Ciuc) și Asociația Dincolo de Tăcere (Galați), care folosesc calculatoarele pentru dezvoltarea abilităților copiilor cu autism și Centrul de plasament Sfântul Ștefan (Perișoru, jud. Călărași), care utilizează calculatoarele Assoclic pentru a promova accesul la informație și ocuparea forței de muncă a 110 copii și tineri aflați în această comună izolată.
Începutul lui 2013 vine cu un anunț interesant:
sunt disponibile 500 de calculatoare pentru care pot aplica organizații neguvernamentale (asociații, fundații, federații), școli, licee, instituții de învățământ acreditate (facultăți/universități), grădinițe, muzee de stat, biblioteci de stat și instituții sociale care prezintă un proiect într-unul din domeniile eligibile: educaţie prin acces la IT&C, integrare/reintegrare – care stimulează autonomia persoanelor asistate prin acces la IT&C, formare prin acces la IT&C sau alte proiecte care vizează un impact social în comunitate.
Așa că dacă știți pe cineva ce face parte dintr-o astfel de organizație eligibilă, și are nevoie de echipamente de calcul, vă rog să îi dați de știre. Poate să facă o cerere.
Până pe 3 aprilie se primesc cererile, urmând ca proiectele să fie evaluate.Rezultatele primei etape vor fi afișate pe 29 aprilie.
Mai multe sunt disponibile pe www.assoclic.ro.
@mosNeagu
Ai dreptate cu partea de dupa donatie. Degeaba le duci produse daca nu le si arati cum sa le foloseasca si nu le facilitezi accesul la invatare. Au fost si intrebarile ce le-am pus initial si mi s-a raspuns ca in functie de necesitatile specificate in proiectele depuse se poate face si o selectie de software educational, obtinut tot prin donatie/sau la preturi ceva mai bune daca e cazul.
Hai sa va spun cum este cu acest gen de donatii. Sunt total incomplete. Daca mergeti in “zone izolate” veti avea surpriza sa vedeti cum acesti oameni izolati au la dispozitie cel putin un telefon mobil… de ce nu chiar si smarphone. Si? Faptul ca devine un utilizator este un lucru destept? OAre nu conteaza mai mult ce reuseste sa faca cu lucrul in cauza. Din aceasta cauza spun ca sunt incomplete. Daca doresc.. strang 10 calculatoare de la prieteni si le arunc intr-un sat izolat.. si ma numesc “filantrop”. Daca vreau sa fac treaba.. ofer oamenilor si cunostintele sa foloseasca constructiv acele calculatoare. Aici insa intervine factorul “prea scump”.
Pana una alta bun si asa. Le doresc insa o “mica extindere”.