Cea mai celebră enciclopedie online este o sursă de informaţii pentru mulţi dintre noi. Chiar dacă Wikipedia nu obişnuieşte să publice clasamente ale căutărilor pe care utilizatorii săi le fac, datorită faptului că accesul la logurile căutărilor este deschis, un inginer din Suedia, pe numele său Johan Gunnarsson a realizat o listă cu cele mai populare căutări din versiunea în limba engleză a Wikipedia.
Personal am fost profund dezamăgit, pentru că, având în vedere caracterul de encilcopedie al celebrului portal, mă aşteptam să avem căutări mai elevate, mai ştiinţifice. Astfel că am rămas destul de surprins să aflu că cea mai populară căutare în Wikipedia a fost… Facebook!?!? Cu peste 32 de milioane de căutări. La fel de mare îmi este mirarea să găsesc pe poziţia secundă Wiki. Ce ar putea să împingă un utilizator să caute în Wikipedia informaţii despre Wiki? Sau, pe poziţia a noua a acestui top, Google? Vorba românului: beats me!
Posibilele explicaţii pe care chiar realizatorul acestui top a încercat să le ofere, prin intermediul celor de la AllThingsD, sunt, pe de-o parte interesul pentru platformele de succes pe care le reprezintă Facebook, Wikipedia sau Google, dar şi posibilitatea accesării din greşeală a paginii dedicate Facebook din Wikipedia, deşi intenţia era de a accesa direct Facebook. Mie nu îmi iese nici măcar intenţionat.
Alte căutări prezente în top 10 sunt îndreptate înspre filme sau formaţii de muzică. La fel de neaşteptat. Singura căutare din acest top, este reprezentată de „2012 phenomenon”, aflat pe locul şapte, unde putem să spunem că există o licărire de componentă ştiinţifică, demnă de o enciclopedie. Asta presupund că atunci când au căutat Fifty Shades of Grey, utilizatorii doreau informaţii despre film, nu despre carte. Chiar şi aşa, nefiind un film de acţiune, parcă se mai apropie de ceea ce aşteptam de la un astfel de top.
O altă surpriză plăcută este căutarea de pe locul trei, „Deats in2012”. Surprinzător, din cauza aerului uşor morbid, dar rezultatul (nu am putut să mă abţin şi am încercat) ne oferă o listă, în ordine cronologică inversă, a personalităţilor mai mult sau mai puţin celebre care au trecut în nefiinţă.
Topul căutărilor pe Wikipedia pentru anul 2012 este departe de aşteptările pe care le aveam din partea utilizatorilor sau vizitatorilor celei mai celebre enciclopedii online. Cu toate acestea, având în vedere că românii au căutat pe Google „salam de biscuiţi”, cred că pot să fiu mulţumit că nu a fost şi mai rău.