Ce vă tot spun eu de mai bine de un an? Că Android-ul e noul Windows XP și că lucrurile vor deveni urâte în foarte scurt timp în termeni de infecții? Am citit deunăzi un raport dat de Bitdefender în care se arată că din totalul virușilor de Android din Europa și America de Nord, 65% monetizează prin încărcarea facturilor telefonice. Iar România este în topul țărilor cu cea mai mare rată de răspândire a virușilor de mobil ce urmăresc furtul de bani prin trimiterea de mesaje text la numere cu suprataxă.
Analiza perioadei 1 ianuarie –1 decembrie 2012, arată că 15% dintre infecții au fost localizate în România, 16%, în Statele Unite ale Americii, 15%, în Franța, 10%, în Marea Britanie, iar 9%, în Germania.
’’Utilizatorii din Europa și America de Nord trebuie să fie atenți la virușii de Android care le-ar putea goli buzunarele. În 2013 ne așteptăm la o creștere mare a amenințărilor informatice, proporțional cu numărul de persoane care își cumpără terminale cu Android’’, spune Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.
Ce pot să caute creatorii de malware dacă nu bani? Și de pe mobil e foarte simplu să faci bani, dacă suni sau dai SMS-uri la numere premium. Android permite asta fără acordul (neapărat) explicit al utilizatorului, odată ce a fost infectat aparatul.
Aproape 20% dintre amenințările detectate pe sistemele de operare Android fac parte din categoria aplicațiilor folosite de utilizatori pentru a-și decoda telefoanele mobile. Deși aplicațiile în sine nu sunt periculoase, ele permit utilizatorilor să câștige drepturi depline asupra sistemului, iar aceleași privilegii ar putea fi folosite și de atacatori pentru a câștiga accesul nerestricționat asupra resurselor telefonului.
Știu că încă ridicați din sprâncene spunând: ”ok, și? Nu mă afectează pe mine că nu instalez aplicații din surse terțe.”.
Ar fi bine să nu fiți în pericol, deși numărul de vulnerabilități pe Android e destul de mare și infecțiile drive-by pot să apară la tot pasul. Așa că nici măcar nu e nevoie să instalați vreo aplicație problemă, un singur download neautorizat fiind suficient.
Nu e cazul să vă panicați încă. Fiți doar cu băgare de seamă ce instalați, de unde și mai ales monitorizați factura de telefon. Ar fi bine să puneți și o suită de securitate care să verifice ce pleacă de pe smartphone – inclusiv apeluri neautorizate sau SMS-uri.
Și nu în ultimul rând să faceți rapid update la toate aplicațiile folosite și la sistemul de operare. Dacă se poate.