NFC-ul e o invenție recentă cu care producătorii de smartphone-uri au motive să mai adauge câțiva euro în costul aparatelor moderne. Dar e cu adevărat de folos?
NFC-ul, sau pe scurt Near Field Communications este un standard prin care smartphone-urile sau alte tipuri de aparate pot să comunice radio prin contact (sau alăturare la câțiva centimetri). Prin intermediuk NFC se pot realiza schimburi de informații care ulterior să stea la baza deschiderii de tranzacții mai complexe sau realizarea automată a setărilor necesare pentru comunicații wirless gen Wi-Fi, Bluetootg etc. Tehnologia NFC se poate face între două aparate ce au cip NFC sau între un aparat și un așazis ”tag”.
Dacă ați analizat atent specificațiile smartphone-urilor moderne ați văzut că mai toate au și cip NFC. Includerea lui este justificată prin avântul puternic pe care îl vor lua plățile electronice, validate printr-o conexiune (sigură?) NFC. Apple, Google și Microsoft își promovează serviciile de tip Wallet pe asocierea cu NFC.
În teorie, prezența unui cip NFC (și cheltuiala asociată, evident) e un motiv care ar trebui să ne bucure. Suntem gata pentru a face pasul spre viitor, unde plățile electronice vor deveni uzuale și mai mult, vor avea loc fără să existe contact între portofel (care are cardul sau alt depozit de bani) și ghișeul ce face încasarea.
Cum ar zice cineva, viitorul sună bine. Ceva de genul acțiunii din filmul următor:
Atâta doar că până acolo e un drum lung și cel puțin în România, să ai un smartphone cu NFC mi se pare că atrage după sine niște costuri nejustificate. Încă.
Dar dacă totuși ai intrat în posesia unui Nexus, Galaxy Note II, Galaxy S III, HTC 8X, Nokia Lumia 920 etc. mă gândesc că te interesează să afli câteva lucruri pe care le poți face totuși cu NFC-ul de pe telefon, acum, în România.
Setări personalizate acasă
Prima treabă faină care îmi vine în minte este că poți folosi NFC-ul și un tag NFC ca să îți setezi automat smartphone-ul pe setările de acasă – adică să dezactivezi automat 3G-ul, să activezi WiFi-ul, să schimbi nivelul audio, etc. Multe lucruri ce ar însemna câteva zeci de secunde pe care le consumi activând profilul ”acasă”.
Cu un tag NFC și o aplicație de genul NFC Task Launcher pe Android setările astea pot să devină automat active prin simpla atingere a smartphone-ul de tag-ul NFC.
LG promova ideea de a folosi unul tin tag-urile din pachet pentru a lăsa mesaje gen post it pe un frigider – nu mai pierzi vremea să foloseși hârtia ca să anunți familia ce ai de gând să cumperi sau ce trebuie să cumperi de la magazin. Treci aparatul pe lângă tag-ul NFC și informația e actualizată automat.
Setări automate în mașină
Ceva similar ai putea face la birou sau în mașină: pui un tag NFC pe care în prealabil l-ai programat după cum ai nevoie și când îți lipești smartphone-ul de el se activează anumite opțiuni personalizate locației în care te găsești.
De exemplu pentru mașină ar fi minunat să poți pune smartphone-ul în locația lui pe bord și automat să fie activată sincronizarea Bluetooth pe handsfree, să plece aplicația de GPS, să fie activată opțiunea de citire a mesajelor, comenzile vocale etc.
Iar la birou de exemplu să fie pus automat sonorul pe minim – nu vrei să deranjezi colegii, nu?
În mod cert mai sunt și alte zone de aplicabilitate. Eu pe astea le văd utile în perioada imediat următoare. Dacă mai aveți idei sau folosiți deja așa ceva, vă rog să îmi spuneți. Poate facem un TOP al lucrurilor faine ce pot fi făcute via NFC.
Se poate deschide și ușa de la scara blocului?
@Ovi
Bineinteles ca exista si alte variante cu care poti face cam aceleasi chestii. Ideea era sa folosesti la ceva NFC-ul, daca tot e pe telefon :).
Cu setarile ai dreptate 50%.
Faza cu masina e super buna, dar pentru acasa exista de aplicatii.
Pe android e Llama care vede locatia in functie de id-urile celulelor GSM si face task-uri (wifi on/off, gps on/off etc.)
Eventual asta e poate face si daca nu esti la Home sau Work, sa considere ca esti in masina deci GPS on, WiFi off, Data On.
Dar nu o sa stie sigur daca esti in masina sau metrou.