Conform rapoartelor date prin media din Australia 200 de polițiști români au făcut descinderi în 36 de locații și au prins 16 oameni, arestând 6 din ei în legătură cu fraude informatice.
Băieții aștia sunt acuzați că au furat peste jumătate de milion de numere de carduri de credit din Australia reușind să facă extrageri de vreo 30 milioane dolari. Totul fără ca măcar să plece din România.
Sună a afacere de succes, tipică pentru românul dornic de afirmare.
Eu mă bucur că vedem din ce în ce mai des acțiuni de genul ăsta – poate că cei vinovați vor fi și pedepsiți și va începe tânărul hacker român să calculeze de mai multe ori riscurile la care se expune.
Acum vine partea interesantă: cum au reușit să fure 30 milioane dolari fără să iasă din țară!? Destul de simplu: băieții au plantat un troian în rețeaua unui retailer din Australia și tot ceea ce au avut de făcut a fost să preia informațiile citite de POS-urile lanțului de magazine, să le interpreteze și să le folosească ca atare.
Așa cum aminteam și aici, riscul este al consumatorului care plătește cu cardul, indiferent de numărul de precauții pe care și le-a luat pentru că expunerea datelor nu se face prin vina lui. Degeaba utilizatorul are parole complexe, folosește sisteme 3D/4D/XD de protecție, nu dă datele aiurea etc.
Cred că în curând vor începe să apară liste pe care să vedem nivelul de încredere/securitate pe care îl au rețelele lanțurilor de magazine de la care facem cumpărături.
@TheTrooper
Astia nu umbla, asta e problema.
Trebuie sa fie si de astia… la fel cum sunt si din cei care ne fac cinste pe unde umbla. Un exemplu bun e chiar chestia cu Finlanda si cartea digitala.