Ca de fiecare dată când Microsoft lansează un sistem de operare nou, acesta este cel mai sigur de până atunci. Și de obicei lucrurile chiar așa și stau: mult mai multe sisteme de protecție sunt instalate pe noul sistem de operare pentru a face viața mai grea creatorilor de malware.
Pe principiul de mai sus, Windows 8 (cel mai nou Windows) e mai sigur decât predecesorul său, Windows 7. Cât de sigur?
BitDefender a făcut un studiu interesant: a extras malware reprezentativ din cele mai active 100 de familii ale momentului și a încercat să îl ruleze în paralel pe un Windows 7 și un Windows 8+Windows Defender activ (ce vine preinstalat și activat implicit).
Surpriza este că multe infecții au putut fi detectate și blocate, însă au existat și scăpări. De exemplu troianul Zlob, câțiva viermi AutoIT și viermi de tip mass-mailer au scăpat de sistemele de securitate și au rulat fără niciun fel de modificare specială pentru Windows 8.
Adică:
”Pe scurt, dacă o bucată de cod răuvoitor care nu are nevoie de drepturi UAC, nu încearcă să instaleze un driver de tip rootkit și scapă de detecția Windows Defender pe bază de semnături, are șanse să se instaleze pe Windows 8”
Ce era de demonstrat s-a reușit: Windows 8 nu e impenetrabil. Cum niciun sistem de operare nu este impenetrabil sau niciun program de calculator. Contează doar ce probleme poate genera o posibilă infecție.
Asta nu înseamnă că Microsoft nu și-a făcut treaba – la urma urmei, dacă utilizatorul dorește neapărat să ruleze cod periculos, nimeni nu îl poate împiedica, nu? Oricâte elemente de protecție s-ar pune, la final, veriga slabă e utilizatorul.
În contextul de față vreau să amintesc încă o dată că o analiză Kaspersky asupra primelor 10 vulnerabilități critice pe platforma Windows arată că niciun produs Microsoft nu e prezent în top. Pentru prima dată după foarte mulți ani. În schimb Java și produsele Adobe au reprezentanți multiplii.
Windows tot windows ramane