Compania de cercetări de piață Gartner a lansat de curând un raport interesant ce vizează piața de dispozitive mobile din 2012, cu bătaie până în 2016 – adică smartphone-uri, tablete și ultrabook-uri. Multe din prognoze sunt logice.
În 2012 vom avea 812 milioane de echipamente inteligente vândute în toată lumea, reprezentând 70% din totalul de echipamente la nivel mondial. Vânzările similare din 2013 vor cuoaște un salt important, ajungând la 1,2 miliarde.
“Majoritatea smartphone-urilor și tabletelor din companii nu vor înlocui total PC-urile, insa omniprezenta smartphone-urilor și popularitatea în creștere a tabletelor schimbă modul în care consumatorii se folosesc de ambele echipamente, precum și strategiile de business care implica echipamentele”, a declarat Carolina Milanesi, Research Vice-President Gartner.
Nivelul de penetrare a smartphone-ului și tabletelor în cadrul organizațiilor este în continuă creștere. În 2016, 40% din forța de muncă va fi mobilă și două treimi din angajați vor avea smartphone.
“În 2016, două treimi din forța de muncă mobilă va deține un smartphone, iar 40 la suta din forta de munca va fi mobila,” a declarat doamna Milanesi. Tabletele vor fi acceleratorul cheie al mobilității.
Piața de tablete are o dinamică importantă, la sfârșitul lui 2012 vom avea 13 milioane de unități vândute pentru ca la finalul lui 2016 să se vândă peste 53 milioane de bucăți.
Un aspect foarte important e legat și de modul în care Gartner proiectează structura pieței de smartphone-uri cu utilizare în zona enterprise: 56% din smartphone-urile achiziționate în America de Nord și Europa vor rula Android – acum se estimează o prezență de 34%, pornind de la zero în 2010.
Penetrarea in crestere a Android în companii va continua să pună probleme departamentelor IT și CIO pentru asigurarea cu prioritate a securitatii și administrarea lor. Cu toate acestea, echipamentele Android și iOS, vor continua să își intensifice prezența în companii alături de, și, de cele mai multe ori în loc de RIM.
Odată cu beneficiile aduse de mobilitate și folosirea sistemelor mobile la nivel enterprise încep să apară și provocările legate de securitate și administrare. Companiile vor trebui să investească masiv ca să găsească calea optimă între folosirea aparatelor smart la nivel personal și în interes de servici.
“Intrucat companiile sunt în căutare unei strategii multi-dispozitiv si a unui portofoliu bogat de aplicații, este clar că RIM are o provocare uriașă înainte de a-și recapata prezența sa puternică în zona de business”, a spus doamna Milanesi.
Windows 8, lansat de mai puțin de o lună de Microsoft are un viitor frumos: până în 2016 va ajunge să dețină locul al treilea pe piața tabletelor folosite în companii. E normal, dacă ne gândim că în afară de iOS și Android nu mai există nicio soluție demnă de luat în seamă în afară de … Windows. Prognoza Gartner spune că Windows 8 vine pe locul trei, cu o cotă de 39% până în 2016 – o mișcare inteligentă. Calea spre succes a Microsoft este pariul pe tablete și convertibilitate.
Viitorul e clar al dispozitivelor mobile:
“În doar 12 luni afacerile s-au mutat de la a rezistenta la Apple la acceptarea echipamentele sale în organizație. CIO, care echilibrează pasiunea angajatilor pentru Apple cu nevoile IT, va culege beneficii surprinzătoare și va pregati business-ul pentru debutul altor tehnologii de la vendor orientat catre consumator, iar acesta este doar începutul”, sustine Carolina Milanesi.
Voi cât mai credeți că veți rezista trendului pieței?