Dacă îmi aduc bine aminte, acum vreo câțiva ani, o echipă de studenți de la UBB din Cluj a participat la finala Imagine Cup cu o soluție proprie de avertizare și monitorizare a răspândirii gripei. La vremea respectivă soluția nu era destul de finisată ca să poată fi aplicată real.
Acum, Google a dat drumul la Google Flu Trends, instrument oarecum similar ce furnizează estimări aproape în timp real ale incidenţei gripei în mai multe regiuni ale globului. Nu că ar avea neapărat legătură cu realitatea din teren …
Serviciul este disponibil acum şi în România la adresa google.org/flutrends/intl/ro. Folosind monitorizarea căutării anumitor termeni ce au legătură cu gripa, Google a tras concluzia că e posibil ca în zonele respective să fie pericolul gripei. Și ca urmare poate să genereze o hartă de informare la nivel mondial cu privire la stadiul în care se află gripa. Pardon, căutările termenilor ce s-ar putea să aibă legătură cu gripa.
Comparând numărul de căutări online cu datele din sistemele tradiţionale de supraveghere a gripei, Google a dezvoltat Flu Trends, ce constituie un sistem util de avertizare în privinţa unor noi epidemii de gripă.
În România, instrumentul Google Flu Trends interpretează tendințele de căutare măsurate în mai multe sezoane și le compară cu datele oficialefurnizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie-Imunologie Cantacuzino (INCDMI – Cantacuzino).
“Localizarea sistemului Google Flu Trends şi pentru România va furniza informaţii utile şi va semnala tendinţe care pot fi de un real ajutor sănătăţii publice. Folosirea căutărilor online pentru completarea supravegherii naţionale, convenţionale a gripei, va facilita şi va direcţiona măsurile de control, întrucât alerta debutului unei epidemii va putea fi făcută în avans cu cel puţin 7 zile faţă de raportările oficiale ale cazurilor”, a declarat dr. Viorel Alexandrescu, medic primar, doctor în ştiinţe medicale, Şeful Centrului Naţional de Gripă din reţeaua OMS, INCDMI – Cantacuzino.
Astfel de monitorizări sunt folosite de Google și pentru ”a lua pulsul” și altor evenimente din lume. Acum gripa în România nu arată un nivel deosebit:
Graficele Google Flu Trends sunt bazate pe date anonime şi cumulate provenind de la milioane de căutări Google efectuate în timp, iar rezultatele afişate sunt generate de un sistem automatizat.
Mai multe informaţii despre Google Flu Trends:
Mă bucură să văd că începem să avem și noi acces la servicii de acest gen. Poate învățăm să le folosim cum trebuie și începem să ne dorim să avem și altele. Informațiile sunt utile de exemplu în cazul în care trebuie să plecăm într-o anumită destinație și ne-ar conveni să știm din timp ce ni se poate întâmpla pe acolo.
Daca coloreaza harta in functie de monitorizarea cautarilor e degeaba. La cum zbarnaiau “liberclickan-ele” si televiziunile de garsoniera (si alte mijloace de media care se vor mai elevate) cand au fost porcine si aviare inchipuite pe aici, cred ca eram cel mai rosu punct de glob.
Asta e un fel de frectie la picior de lemn. Sau, si mai bine spus, “chelului, tichie de margaritar ii lipsea”
Sigur, le pot da si niste sugestii de vaccinuri 🙂
@Anca Pop
Scrie la Google 🙂 si spune-le sa faca asta. Iti dau un contact?
Langa harte putem pune si lista cu vaccinurile dispnibile pe piata 🙂